Biden se întâlnește cu liderii arabi. Pe agendă, teme israeliene și iraniene

Regele saudit Salman bin Abdulaziz îl primește pe președintele SUA, Joe Biden, la palatul Al Salman, la sosirea acestuia la Jeddah, Arabia Saudită, 15 iulie 2022

Președintele SUA, Joe Biden, își continuă turneul în Orientul Mijlociu cu o discuție cu liderii arabi din Arabia Saudită, la 16 iulie, despre capacitățile regionale de rachete și apărare.

### Vezi și... ### Biden în Orientul Mijlociu | Discurs dur despre programul nuclear iranian

Proaspăt sosit dintr-o vizită în Israel, un oficial american anonim a declarat că Biden va face presiuni pentru ca statul evreu să fie integrat într-o nouă grupare determinată de preocupările comune privind Iranul și acțiunile sale. Președintele SUA s-a concentrat pe summitul cu șase state din Golf și Egipt, Iordania și Irak, încercând să minimalizeze, pe de altă parte, foarte criticata sa întâlnire din 15 iulie cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Biden vrea o înțelegere cu Arabia Saudită, membru important OPEC, în ciuda preocupărilor legate de drepturile omului. Biden încurajează încheierea războiului din Yemen, și încearcă, de asemenea, să limiteze influența iraniană și chineză și să-i atragă pe oficialii de la Riad alături de comunitatea internațională care condamnă invazia în curs a Rusiei în Ucraina.

Statele din Golf au refuzat în multe cazuri să ia partea Occidentului în războiul din Ucraina și se spune că pretind ca Statele Unite să-și asume angajamente clare pentru a dispera impresia că Washingtonul și-a slăbit angajamentul în Orientul Mijlociu. Unele dintre aceleași țări s-ar fi simțit frustrate de excluderea lor din discuțiile indirecte dintre SUA și Iran pentru relansare un acord încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a limita activitățile nucleare iraniene în schimbul reducerii sancțiunilor.