Biden semnează un ordin executiv pentru descurajarea reținerii cetățenilor americani în străinătate

Baschetbalista Brittney Griner

Președintele Joe Biden a semnat la 19 iulie un ordin executiv care vizează descurajarea țărilor de a reține și pedepsi în mod abuziv cetățeni americani în străinătate.

### Vezi și... ### Un traficant de arme pentru o baschetbalistă | E posibil un schimb de deținuți SUA-Rusia?

Măsura va permite agențiilor guvernamentale americane să impună sancțiuni și alte măsuri împotriva celor care „rețin în mod abuziv” americani, a declarat un oficial american înainte ca Biden să semneze ordinul. Măsura vine pe fondul arestării mai multor cetățeni americani în Rusia, inclusiv a vedetei de baschet Brittney Griner, care a fost reținută în Rusia după ce autoritățile au declarat că au găsit ulei de canabis în cartușe de țigări în bagajul ei, când a trecut printr-un aeroport din Moscova în februarie.

Un alt cetățean american, fostul pușcaș marin Paul Whelan, a fost reținut în decembrie 2018 și acuzat de spionaj. El a negat vehement acuzațiile, dar a fost condamnat la 16 ani de închisoare în iunie 2020.

Joe Biden este „decis să rezolve toate aceste cazuri”, a declarat oficialul american. În același timp, Washingtonul vrea să creeze o strategie de descurajare care să includă sancțiuni financiare și de călătorie.

Fundația James W. Foley Legacy spune că 64 de americani sunt, în prezent, reținuți pe nedrept sau sunt ostatici.