Biden sosește în Franța înaintea comemorării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia

La 6 iunie 1944, aproape 160.000 de soldați americani și din alte câteva țări au debarcat pe plajele din nord-vestul Franței. Aproximativ 10.000 au murit în operațiunea care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele SUA, Joe Biden, a aterizat miercuri în Franța, unde va participa la comemorarea Debarcării din Normandia, punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial, urmând să-și reafirme devotamentul față de alianța transatlantică și față de libertatea Ucrainei.

Biden va sta cinci zile în Franța, participând la a 80-a aniversare a Debarcării în cadrul căreia forțele SUA au luat cu asalt plajele franceze, lansând ofensiva care a dus la înfrângerea Germaniei naziste.

Biden va avea de asemenea la Paris discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, pe 8 iunie, și va ține un discurs anunțat ca important.

Vizita de stat a lui Biden va permite o „coordonare strânsă” între Franța și SUA cu privire la crizele mondiale înaintea unor evenimente internaționale importante, cum sunt summitul Grupului celor 7 economii majore din Italia, și summitul NATO de la Washington, în iulie, a anunțat Parisul săptămâna trecută.

În Normandia, liderul american va discuta cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ajutorul SUA pentru țara invadată de ruși.

Președintele Rusiei nu a fost invitat la ceremonii, dar Rusia, ca participantă la război, va fi totuși reprezentată la un nivel mai scăzut.

Reuters anticipează că Biden va folosi vizita în Franța și pentru a sublinia contrastul dintre respectul său pentru aliații europeni și izolaționismul rivalului său de la alegerile americane din toamnă, Donald Trump.

Trump a amenințat că SUA nu va sări în apărarea aliaților, la nevoie, dacă ei nu plătesc mai mult pentru propria securitate.

La un eveniment politic de strângere de fonduri înaintea plecării spre Europa, Biden a spus că Debarcarea din Normandia a fost unul din cele mai importante momente în care a fost nevoie să fie apărate „democrația și libertatea” în lume, iar lupta pentru aceste valori trebuie să continue.

„Democrația este literalmente pe buletinele de vot anul acesta”, a spus Biden, într-o aluzie la alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te