Biden: „Unitatea occidentală va rezista” | Statele Unite vor trimite tancuri Abrams în Ucraina

Soldați americani lângă un tanc M1/A2 Abrams la cea de-a 30-a Expoziție internațională a industriei de apărare din Kielce, Polonia, 5 septembrie 2022

Administrația Biden a anunțat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams, cele mai avansate din arsenal, în Ucraina, în urma unui acord cu Germania, care va trimite și ea tancuri Leopard 2.

Decizia survine după circa o lună de negocieri și este menită să aibă un impact substanțial asupra capacității Ucrainei de a se impune în fața forțelor ruse.

Your browser doesn’t support HTML5

După Germania, și Statele Unite decid să trimit tancuri performante în Ucraina

Președintele Biden a spus că această decizie contrazice supoziția lui Vladimir Putin că, în cele din urmă, unitatea occidentală nu va supraviețui timpului și condițiilor. Președintele Biden a spus că, dacă forțele ruse s-ar retrage din Ucraina, războiul s-ar încheia de îndată.

Istoria tancului american Abrams

Unitatea occidentală a fost testată, atunci când Germania a ezitat să trimită tancuri Leopard, până când America nu va trimite și ea tancuri M1, pe care armata americană le considera prea sofisticate pentru a fi transferate și utilizate de către ucrainieni. În cele din urmă, Statele Unite au acceptat să achiziționeze și trimită tancuri M1 de la producător, ceea ce va întârzia livrarea cu luni de zile, poate chiar mai mult. Oficialități din administrația au spus că tancurile M1 fac parte din strategia pe termen lung a armatei ucrainene. În schimb, tancurile Leopard, răspândite acum în Europa sunt menite să participe la apărarea Ucrainei împotriva ancipatei ofensive ruse de primăvară.

În Europa, obiectivul este crearea unui batalion de tancuri în Ucraina, cu circa 70. Ministerul german al apărării are ca obiectiv prezența tancurilor pe terenul de luptă, în martie. La Washington, oficialități au spus sub beneficiul anonimatului că tancurile Abrams for fi finanțate dintr-un fond special, destinat Ucrainei.

### Vezi și... ### Statele Unite și Germania trimit tancuri grele în Ucraina | Kievul mulțumește, aliații aplaudă, Moscova nu

Nu este clar de ce administrația Biden preferă să producă și livreze noi tancuri, în loc să trimită unele aflate în stoc. Oficialități au declarat că operarea tancurilor necesită pregătire a personalului, precum și o strategie de încorporare a noilor tancuri cu alte arme aflate în dotare. Pregătirea va avea loc în afara Ucrainei, nefiind precizat încă unde. Una dintre posibilități este baza de pregătire de la Grafenwoehr în Germania, cea mai mare din Europa.

Luna aceasta Statele Unite au început să pregătească acolo circa 600 de militari ucraineni, cum să folosească împreună artilerie, vehicule de luptă și alte arme pentru a maximiza eficacitatea în luptă.