Administrația Biden dă noi asigurări Ucrainei: Occidentul va răspunde „ferm” la noi provocări rusești

Washington, 1 septembrie 2021: președintele ucrainean Volodimir Zelenski este primit la Casa Albă de președintel american Joe Biden.

Președintele american Joe Biden i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite și aliații săi vor „răspunde cu hotărâre” dacă Rusia va invada în continuare Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe din 2 ianuarie. În 2014, Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.

Your browser doesn’t support HTML5

2021 - anul în imagini

Biden „a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, după ce cei doi lideri au vorbit la telefon.

„Liderii și-au exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice, care încep săptămâna viitoare cu Dialogul bilateral de stabilitate strategică, în cadrul Consiliului NATO-Rusia și al Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a spus Psaki.

Prima dintre cele trei discuții la nivel înalt între SUA și Rusia este programată în perioada 9-10 ianuarie la Geneva.

„Prima discuție internațională a anului cu @POTUS demonstrează natura specială a relațiilor noastre”, a scris și președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter. El a spus că el și Biden au discutat despre acțiunile comune ale Ucrainei, Statelor Unite „și partenerilor în menținerea păcii în Europa, prevenind escaladarea ulterioară, reformele, deoligarhizarea.

„Apreciem sprijinul neclintit pentru Ucraina”, a adăugat el.

A fost a doua discuție telefonică în trei săptămâni între cei doi lideri. Administrația americană încearcă să găsească un răspuns adecvat acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina, manevre care au alarmat NATO, în timp ce autoritățile de la Kiev și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea invada Ucraina în săptămânile următoare.

### Vezi și... ### Biden și Putin fac un schimb de avertismente „serioase”/ Trupele rusești rămân masate la granița cu Ucraina

Biden a discutat cu Zelenski după ce pe 30 decembrie a discutat, tot telefonic, cu președintele rus Vladimir Putin pentru a doua oară în cursul aceleași luni, o discuție cerută de Putin și în cadrul căreia președintele american a avertizat că Statele Unite și aliații săi vor impune sancțiuni severe Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina.

Rusia a concentrat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce solicită din partea aliaților occidentali garanții ample de securitate. În primul rând garanția că NATO nu va continua extinderea spre est, respectiv că nu va primi Ucraina sau Georgia, două țări din spațiul fost sovietic care și-au exprimat oficial dorința de a adera la NATO și Uniunea Europeană.

Totodată, Rusia vrea ca NATO să renunțe la amplasarea de noi forțe sau instalații militare în Europa Centrală și de Est.

Primele negocieri de securitate vor avea loc pe 9 -10 ianuarie la Geneva. Vor fi urmate de o reuniune separată a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles, pe 12 ianuarie.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a reafirmat pe 31 decembrie că Rusia vrea garanții de securitate în scris.

„Dacă nu vine niciun răspuns constructiv într-un timp rezonabil și Occidentul își continuă cursul agresiv, Rusia va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a menține un echilibru strategic și pentru a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității sale”, a declarat Lavrov agenției de presă de stat RIA Novosti.

Administrația Biden și NATO au spus în repetate rânduri că alianța are o politică a ușilor deschise și că nicio țară nu ar trebui să aibă dreptul de a bloca aspirațiile altei țări de a adera. De asemenea, administrația americană a reafirmat că nu va discuta despre securitatea Ucrainei fără a se consulta Kievul.

Iar ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova a reiterat dorința Ucrainei de a adera la NATO într-un interviu cu Europa Liberă pe 1 ianuarie 2022.

Mai multe despre NATO și relațiile cu lumea post-sovietică: „Cui îi este frică de NATO?” - în fiecare marți, un nou episod, la radio Europa Liberă: