Biden îi îndeamnă pe americanii aflați în Ucraina să părăsească țara „acum”

Ambasada SUA de la Kiev

Președintele american Joe Biden a cerut cetățenilor americani rămași în Ucraina să părăsească țara imediat din cauza pericolului crescând pe care îl reprezintă trupele ruse, desfășurate la granița cu Ucraina.

Într-un interviu pentru postul de televiziune NBC News, Biden a avertizat că nu va trimite trupe pentru a-i repatria pe americani, dacă Moscova invadează Ucraina.

Rusia continuă să ne respingă că are avea intenția să atace Ucraina, deși trimis, potrivit estimărilor occidentale, peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu țara vecină. Totodată, Putin a trimis în Belarus în jur de 30.000 de militari pentru manevre comune cu armata belarusă, care au loc în apropiere de granița cu Ucraina.

Ucraina, pe de altă parte, a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare cu manevrele navale pe care le organizează în aceste zile.

„Cetățenii americani ar trebui să plece acum”, a spus președintele american la NBC News.

„Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile ar putea deraia foarte rapid.”

Departamentul de Stat american a emis un nou avertisment prin care îi îndeamnă pe americanii aflați în Ucraina să părăsească țara.

„Nu călătoriți în Ucraina din cauza amenințărilor sporite ale acțiunilor militare rusești și COVID-19”, se arată în avertismentul din 10 februarie.

„Cei care se află în Ucraina ar trebui să plece acum prin mijloace de transport comerciale sau private”, a adăugat acesta.

„Dacă rămâneți în Ucraina, manifestați prudență sporită din cauza infracționalității, a tulburărilor civile și a potențialelor operațiuni de luptă în cazul în care Rusia ar întreprinde o acțiune militară. Unele zone prezintă un risc crescut”.

La 1 februarie, Departamentul de Stat i-a avertizat pe călătorii americani să evite Belarus din cauza „aplicării arbitrare” a legilor, a riscului de detenție și a consolidării militare rusești „neobișnuite și îngrijorătoare” de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina.

Această avertizare a venit în timp ce guvernul Canadei i-a avertizat pe cetățenii canadieni să evite orice călătorie în Ucraina, invocând „amenințările rusești continue și riscul unui conflict armat”.

Pe 26 ianuarie, Ambasada SUA la Kiev a emis o alertă prin care îi îndemna pe americanii aflați în Ucraina să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara, având în vedere situația „imprevizibilă”, pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia provocate de acumularea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina.