Biden: „În numele poporului american, felicit poporul ucrainean de Ziua Independenței”

Joe Biden.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari, în ziua când ucrainenii sărbătoresc Ziua Independenței, la șase luni după ce Rusia le-a invadat țara.

„În numele poporului american, felicit poporul ucrainean de Ziua Independenței”, a spus Joe Biden într-o declarație dată publicității pe 24 august.

„Statele Unite sunt angajate să ajute poporul Ucrainei care continuă să lupte pentru a-și apăra suveranitatea. Sunt mândru să anunț ca parte a acestui angajament cea mai mare tranșă a noastră de asistență de securitate: aproximativ 2 miliarde 980 de milioane de dolari pentru arme și echipament vor fi livrate prin intermediul Inițiativei de asistență de securitate pentru Ucraina”, a mai spus Biden.

### Vezi și... ### Joe Biden: America va continua să sprijine Ucraina cât va fi nevoie

Acest pachet financiar va permite Kievului să obțină sisteme de artilerie și de apărare antiaeriană, muniție, sisteme de contracarare a dronelor și radare, se mai spune în declarația de la Casa Albă.

„Astăzi și în fiecare zi suntem alături de poporul ucrainean pentru a proclama că întunericul ce mână autocrația nu e pe potriva flăcării libertății care luminează pretutindeni sufletele oamenilor liberi”.

Ajutorul militar american, inclusiv transferul de lansatoare de de rachete multiple și obuziere autopropulsate au jucat un rol major în a ajuta Ucraina să lupte contra forțelor ruse mai numeroase și mai bine echipate pe frontul de est.

Statele Unite au furnizat asistență militară guvernului președintelui Zelenski în valoare de 10 miliarde 600 de milioane de dolari, de la începerea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Un nou ajutor militar american pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari