Biden în Orientul Mijlociu | Discurs dur despre programul nuclear iranian

Președintele SUA, Joe Biden, în Israel

Președintele american Joe Biden și-a început prima sa vizită în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului spunându-le liderilor israelieni că este hotărât să oprească programul nuclear iranian.

Biden a sosit în Israel la 13 iulie, iar Iranul este un subiect important pe agenda vizitelor pe care le va face aliaților SUA, Israel și Arabia Saudită. În timpul celor trei zile pe care le va petrece în Israel, Biden va discuta despre negocierile puterilor occidentale cu Iranul privind relansarea acordului nuclear istoric din 2015, au declarat oficiali ai administrației.

Dând tonul vizitei sale în Israel, președintele american a folosit un limbaj dur într-un interviu cu un radiodifuzor israelian înregistrat înainte de a părăsi Washingtonul. Întrebat despre folosirea forței militare împotriva Iranului, Biden a spus: „Dacă aceasta ar fi ultima soluție, da”.

Se așteaptă ca SUA și Israelul să prezinte o declarație comună pe 14 iulie, care să consolideze legăturile lor militare și să reitereze apelurile de a lua măsuri militare pentru a opri programul nuclear iranian. Biden va petrece două zile la Ierusalim, apoi se va întâlni cu președintele palestinian Mahmud Abbas în Cisiordania ocupată.

El se va deplasa apoi în Arabia Saudită, unde este de așteptat să facă presiuni pentru continuarea normalizării relațiilor dintre Israel și saudiți, inamici istorici care se opun deopotrivă demersurilor Iranului de a-și spori influența în regiune.