Președintele Statelor Unite Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit în Indonezia luni, prima întâlnire de acest fel de când Biden a preluat mandatul de la Casa Albă, într-o încercare de a rezolva punctele de vedere opuse ale celor două super puteri care luptă pentru o influență globală, în contextul creșterii tensiunilor economice și în domeniul securității, relatează agenția Associated Press.
Ce doresc Biden și Xi
Cei doi au discutat mai multe ore într-un hotel de lux din Indonezia, în marginea summitului G20.
„Ca lideri ai națiunilor noastre, avem în opinia mea responsabilitatea comună de a arăta că Statele Unite și China pot să-și rezolve punctele de vedere opuse, să prevină ca competiția să devină un conflict și să găsească noi căi de a conlucra în chestiuni globale urgente care au nevoie de cooperare comună”, a declarat Biden în deschiderea întâlnirii.
### Vezi și... ### SUA și alte țări propun o dezbatere ONU despre tratamentul aplicat de China uigurilorXi i-a cerut omologului său american să „urmeze cursul corect” și să „ridice relația” dintre China și Statele Unite, adăugând că e pregătit pentru „un schimb de opinii sincer și profund”.
Cei doi șefi de stat s-au întâlnit într-un moment de întărire a pozițiilor lor pe plan intern, în țările lor. Democrații președintelui Biden au păstrat controlul Senatului în alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial, pe care se așteaptă să-l întărească la turul de balotaj programat luna viitoare în statul Georgia, în timp ce Xi a obținut un al treilea mandat de secretar general și de președinte la Congresul Partidului Comunist Chinez.
„Avem foarte puține neînțelegeri”, le-a spune Joe Biden duminică jurnaliștilor în Cambodgia, unde a luat parte la o reuniune a șefilor de state din Asia de sud-est. „Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și care sunt cele mai importante lucruri pentru noi în următorii doi ani”.
Criticile americane la adresa chinezilor
Consilierii de la Casa Albă, continuă Associated Press, au încercat în mod repetat să minimalizeze orice idee legată de vreun conflict între cele două țări și au subliniat încrederea lor că Statele Unite și China pot lucra în tandem asupra provocărilor comune, cum are fi schimbările climatice și securitatea sanitară.
Dar relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat sub ultimele administrații, în timp ce au ieșit la iveală puncte de vedere opuse legate de economie, comerț, drepturile omului și securitate.
### Vezi și... ### Ce știm despre parteneriatul Rusia-China după întâlnirea Xi-PutinÎn calitate de președinte, Biden a criticat consecvent China pentru persecutarea uigurilor și a altor minorități etnice, pentru reprimarea mișcării pro-democrație din Hong Kong, pentru practicile comerciale coercitive și provocările militare în relația cu Taiwanul și pentru poziția Beijingului cu privire la pedepsirea crimelor de războiul ale Rusiei în Ucraina. Oficialitățile chineze s-au abținut de la a critica public războiului Rusiei din Ucraina, chiar dacă China a evitat să sprijine direct Moscova, cum ar fi între altele prin livrarea de armament Rusiei.
Spinoasa chestiune a Taiwanului
Taiwanul s-a dovedit a fi una din cele mai controversate chestiuni în relațiile dintre Washington și Beijing, Biden spunând în repetate rânduri că Statele Unite vor apăra insula - pe care Beijingul dorește s-o unifice cu China continentală - în cazul unei invazii chineze.
Cu toate acestea, mai multe oficialități din administrația americană au subliniat de mai multe ori că politica „o singură Chină” a Statelor Unite nu s-a modificat. Această poziție recunoaște guvernul de la Beijing, permițând în același timp relații informale și de apărare cu autoritățile de la Taipei, și postura de „ambiguitate strategică” în ce privește întrebarea Washingtonul ca răspunde militar dacă insula e atacată.
### Vezi și... ### Politicienii americani au opinii divergente despre vizita lui Nancy Pelosi în TaiwanTensiunile s-au aprins și mai mult când președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a vizitat Taiwanul în august, provocând China să riposteze cu exerciții militare și cu lansarea de rachete balistice în apele din apropierea Taiwanului.
Administrația Biden a blocat de asemenea luna trecută exportul de cipuri electronice avansate în China - o manevră de securitate națională care întărește poziția Statelor Unite în competiția cu China în acest domeniu. Oficialitățile chineze au condamnat noile restricții.
Înainte de întâlnirea de luni dintre Joe Biden și Xi Jinping, o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze a spus că China e angajată pentru o coexistență pașnică, dar e decisă să-și apere suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare.