Bilanțul atacului de sâmbătă din Harkov ajunge la 7 morți. Zelenski cere „decizii puternice” din partea aliaților vestici

Your browser doesn’t support HTML5

Imagini de după atacul rusesc asupra unui bloc de locuințe cu 12 etaje din Harkov.

Ucraina are nevoie de „decizii puternice” din partea partenerilor săi pentru a opri teroarea pe care Rusia o comite în Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski, după ce un atac aerian rusesc asupra Harkovului a lovit o un bloc cu 12 etaje și un loc de joacă, ucigând cel puțin șapte persoane, inclusiv o fată de 14 ani.

Ucraina are nevoie de „decizii puternice” din partea partenerilor săi pentru a opri teroarea pe care Rusia o comite în Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski, după ce un atac aerian rusesc asupra Harkovului a lovit vineri, pe 30 august, un bloc cu 12 etaje și un loc de joacă, ucigând cel puțin șapte persoane, inclusiv o fată de 14 ani, scrie Serviciul ucrainean al Europei Libere.

Zeci de persoane au fost rănite, a declarat ministrul de Interne Ihor Klymenko, acuzând Rusia că vizează „obiecte civile, oameni pașnici, copii”.

Autoritățile locale au declarat că cinci atacuri au lovit orașul din estul Ucrainei. Cel mai cumplit atac a fost asupra unui bloc de apartamente cu 12 etaje, cu privire la care guvernatorul regional Oleh Synyehubov a spus că sunt multe victime ale căror membre au trebuit amputate.

Potrivit lui, numărul persoanelor decedate a crescut în seara zilei de vineri 30 august, de la 6 la 7, după ce cadavrul unei femei a fost recuperat din clădirea carbonizată.

„În prezent, avem informații despre 59 de victime -- printre acestea 9 copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani. Oamenii continuă să meargă la spitale", a spus el pe canalul de social media Telegram.

În discursul său de vineri seară, Zelenski a identificat-o pe fetița de 14 ani drept Sofia și a spus că ar fi împlinit 15 ani în toamnă.

El a spus că atacul a fost efectuat cu o bombă aeriană ghidată de forțele rusești și că asta nu s-ar fi întâmplat dacă forțele de apărare ale Ucrainei ar fi avut capacitatea de a ținti baze militare de pe teritoriul rusesc.

„Această atac a fost o bombă aeriană rusească teleghidată. O lovitură care nu s-ar fi întâmplat dacă forțele noastre de apărare ar fi avut capacitatea de a distruge aeronavele militare rusești acolo unde se află. Avem nevoie de soluții puternice din partea partenerilor noștri pentru a opri această teroare. E o nevoie justificată. Și nu există niciun motiv rațional pentru a limita Ucraina în a se apăra. Avem nevoie de capabilități cu rază lungă de acțiune”, a spus el.

Bombele care au lovit Harkovul au fost lansate din regiunea rusească Belgorod, care se învecinează la nord cu regiunea Harkov a Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a spus în seara zilei de 30 august că 5 persoane au fost ucise şi 37 au fost rănite de rachetele ucrainene lansate asupra oraşului Belgorod.

„O femeie și patru bărbați au murit pe loc din cauza rănilor, înainte de sosirea ambulanței”, a spus Gladkov pe canalul de social media Telegram. Printre răniți sunt copii, iar 10 persoane sunt în stare gravă, a spus el.

În satul Dubovoye, 13 mașini au fost avariate, iar două case, o altă mașină și un garaj au luat foc, a spus el, adăugând că pompierii au stins rapid flăcările.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, la Pentagon, vineri 30 august, a condamnat atacurile recente ale Rusiei asupra unor ținte civile.

„Permiteți-mi să fiu clar: nu este niciodată acceptabil să țintești civili, iar rezistența Ucrainei o va ajuta să prevaleze asupra agresiunii și atrocităților [președintele rus Vladimir] Putin”, a spus Austin, în timpul întâlnirii în care i-a găzduit la Pentagon pe Umerov și pe Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski.

Lloyd Austin a declarat că SUA intenționează să pledeze pentru extinderea în continuare a apărării aeriene a Ucrainei, la reuniunea Grupului de Contact al Ucrainei de săptămâna viitoare, programată la baza aeriană Ramstein din Germania.

Umerov și Yermak l-au informat pe Austin despre situația de pe câmpul de luptă, potrivit unui comunicat al biroului președintelui.

„Rusia a lovit Ucraina cu peste 400 de rachete de diferite tipuri și cu drone în această săptămână”, se arată în comunicat. „Partea ucraineană a remarcat că Ucraina trebuie să își consolideze apărarea aeriană pentru a proteja oamenii și infrastructura critică”.

Umerov a mulțumit SUA și aliaților săi pentru sprijinul acordat și a spus că dorește să-l informeze pe Austin despre situația de pe câmpul de luptă și nevoile actuale ale armatei ucrainene.

Tot pe câmpul de luptă, forțele ruse desfășoară „două operațiuni tactice cheie” ca parte a ofensivei lor de capturare a orașului strategic Pokrovsk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a constatat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în 29 august.

Prima este de-a lungul liniei Novogrodivka-Hrodivka la est de Pokrovsk, cu scopul de a avansa spre periferia orașului. A doua se desfășoară de-a lungul liniei Selydove-Ukrayinsk-Hirnyk spre sud-est, cu scopul de a „elimina vulnerabilitățile la contraatacurile ucrainene”.

Articol preluat de la Europa Liberă România

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te