Bilanț 2020 la Tiraspol: autoizolarea regiunii transnistrene și obstrucționarea libertății de circulație

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a Crăciunului, Radio Europa Liberă vă oferă un program special de daruri muzicale, din arhiva postului nostru de radio, realizat de Victor Eskenasy Moroșan. Mai întâi însă, ca de obicei, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Prima vizită pe care o va întreprinde noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, va fi la Kiev. Normalizarea relațiilor cu România și Ucraina, cei doi vecini ai Republicii Moldova, neglijați de fostul președinte Igor Dodon în favoarea Rusiei, este una din prioritățile declarate ale Maiei Sandu. La câteva zile după învestirea noului șef de stat, pe 29 decembrie, la Chișinău s-a aflat președintele României, Klaus Iohannis.

Președinții Moldovei și României, Maia Sandu și Klaus Iohannis

Vorbind la o conferință de presă, Iohannis a spus că România și Moldova au adoptat o declarație comună de consolidare a parteneriatului strategic încheiat în urmă cu zece ani. Liderul de la București mai a spus că este în favoarea consolidării investițiilor românești în toate zonele Republicii Moldova, indiferent de ce limbă se vorbește acolo, ca și pentru rezolvarea conflictului transnistrean fără să fie afectate aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova. Klaus Iohannis a mai spus că România va trimite Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID produs de compania Pfeifer, primit de la Uniunea Europeană.

### Vezi și... ### Trist sfârșit de an în Republica Moldova

În regiunea transnistreană, liderul administrației Vadim Krasnoselski a declarat că locuitorii din stânga Nistrului vor fi vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik-V. Krasnoselski a vorbit despre încheierea unui acord cu Federația Rusă privind furnizarea unui lot de vaccin rusesc în regiune, scrie portalul . Subiectul vaccinării locuitorilor din regiunea transnistreană a fost discutat în cadrul unei recente întâlniri la Moscova a lui Krasnoselski cu șeful adjunct al Administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Aceștia au stabilit că din primele 30 de mii de doze vor fi vaccinați medicii, profesorii și reprezentanții forțelor de securitate. Experți internaționali, dar și cei din Rusia, au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba un vaccin fără ca acesta să fi trecut toate etapele de testare. În momentul în care a fost înregistrat în Rusia, vaccinul fusese testat pe doar câteva zeci de persoane, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat Rusia să respecte protocoalele internaționale, pentru a se asigura că vaccinul este eficient și sigur.

### Vezi și... ### Cele mai multe țări din Uniunea Europeană au lansat programele de vaccinare împotriva COVID-19

Un consilier de rang înalt al premierului Viktor Orban a spus că Ungaria nu va folosi vaccinul rusesc Sputnik-V, în ciuda colaborării bilaterale privind testarea de către Rusia a controversatului ser anti-COVID. Șeful cabinetului Orban, Gergely Gulyas, a spus că Rusia ar avea „capacități de producție inadecvate” pentru vaccinul anti-COVID. Este primul semn clar că serul rus nu va fi utilizat pe scară largă în Ungaria, țară cu o populație de 10 milioane.

Viceprim-ministra interimară pentru reintegrare, Olga Cebotari, a prezentat bilanțul pentru anul 2020. Presei i-a fost difuzată o înregistrare video, anunțată drept briefing. Printre reușite, Olga Cebotari a menționat întrevederea pe care a avut-o la câteva zile de la numirea în funcție cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, întâlnire pentru care funcționara a mers la Tiraspol. A fost pentru prima oară când un viceprim-ministru pentru Reintegrare a mers în vreo instituție a administrației separatiste de la Tiraspol. Portalul Zonadesecuritate.md notează că Olga Cebotari a lăsat fără atenție subiectul răpirilor de persoane, care în 2020 a luat o nouă amploare și nu a vorbit despre necesitatea ridicării posturilor de control instalate de Tiraspol odată cu pandemia, un subiect asupra căruia Chişinăul a insistat mult în 2020. Olga Cebotari a venit în funcție pe data de 9 noiembrie 2020, fiind propusă de Partidul Socialiștilor.

### Vezi și... ### Alexandru Flenchea: „Momentul oportun e în fiecare zi: să lucrezi și să apropii reintegrarea țării”

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a făcut și el anterior un bilanț al anului în domeniul reintegrării. Potrivit lui, principala provocare a anului a fost autoizolarea regiunii transnistrene și obstrucționarea libertății de circulație peste Nistru, lucru care a afectat direct sute de mii de oameni.

De la 1 ianuarie, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană și au intrat în vigoare noi reguli de călătorie, ședere și lucru pentru cetățenii din țările UE. A intrat în vigoare ca lege britanică și Acordul comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană. Pentru ca să intre definitiv în vigoare acordul trebuie ratificat de Parlamentul European și de parlamentele țărilor membre.

Numărul persoanelor vaccinate împotriva virusului COVID-19 în Israel a ajuns la peste un milion, a anunţat Ministerul Sănătăţii israelian. Astfel, Israelul a vaccinat peste 10,2% din populaţia sa de aproximativ 9,3 milioane de locuitori în mai puţin de două săptămâni. Campania de vaccinare nu include teritoriile palestiniene.

***

În atmosfera prelungită a sărbătorilor de iarnă, marcate adesea și pe stil nou dar și pe stil vechi în Republica Moldova, vă invit să ascultăm în continuare un program muzical special realizat de regretatul nostru coleg Victor Eskenasy Moroșan, cu ocazia Crăciunului – un Crăciun în de blues.

Radio Europa Liberă vă dorește Sărbători fericite și vă propune un nou program muzical special de Crăciun. Un Crăciun în ritm și blues

Ritm înainte de toate pentru a da puțină culoare acestei seri speciale, cu Oscar Mchollie și al său hit „Dig That Crazy Santa Claus”.

În mod tradițional se vorbește, iar melodiile de blues o repetă cu insistență, despre un „Crăciun Alb”/„White Christmas”. Nu prea mai este înzăpezit astăzi, dar Hadda Brooks vă aduce aminte…

Roy Milton, clasic interpret american de blues și un „Blues al Vremii Crăciunului” („Christmas Time Blues”).

Toți cei ce se iubesc vor să petreacă împreună Crăciunul. Una din temele obsedante ale bluess-ului. „Please, Come Home for Christmas”/„Te rog, vino acasă de Crăciun” cu un cîntăreț ce nu poate lipsi din nici o antologie a genului, Charles Brown.

Black Night”/„O noapte neagră”) cea de Crăciun, dar ce noapte… Charles Brown din nou.

Iar din albumul „Cele mai bune melodii ale lui Charles Brown”, o urare repetată de toți „Merry Christmas Baby!

Marry Christmas” (Crăciun Vesel”), vă urează în încheiere în ritm de blues și Mari Johnes împreună cu Orchestra Jimmy Moore.

Nu-mi rămîne decît să vă urez încă o dată Sărbători fericite! și La Mulți Ani! în numele redacției noastre, amintindu-vă că ascultați Radio Europa Liberă.

Aici e Radio Europa Liberă!