Penitenciarul pentru femei nr. 14 din Republica Mordovia este cel mai de temut din Federația Rusă. Deținutele sunt bătute și umilite. Lucrează la mașini de cusut câte 16 ore, având o singură zi de odihnă la două luni. Reputația penitenciarului aflat la 600 de km de Moscova este binecunoscută în toată țară. Pentru a evita să-și ispășească pedeapsa acolo, o deținută și-a tăiat venele.
Your browser doesn’t support HTML5
Vadim Meșceriakov, corespondentul Europei Libere, a vorbit cu mai multe foste deținute ale închisorii.
Gelena Alekseieva, fostul ministru adjunct pentru investiții în regiunea Saratov, a fost condamnată în 2013 pentru infracțiuni de corupție. În total, Alekseieva a petrecut trei ani și jumătate în spatele gratiilor. Un an l-a trăit în penitenciarul 14.
„Trăiam împreună cu șoarecii. Pentru mine a fost șocant. Înainte de a intra la toaletă, trebuia să lovești în ușă cu un băț, ca să sperii șoarecii și ei să fugă. Din aceeași cauză, aveam multe pisici în penitenciar. Ele se înmulțeau și fiind foarte multe, începeau să facă mizerie, să murdărească stofele. Deținuții nu aveau, însă, nimic mai scump pe lume ca acești pui de pisică.”
Angajații penitenciarului foloseau pisicile pentru a șantaja deținuții. „Azi ați cusut puțin, ați lucrat rău, deci vom da foc pisicilor,” povestește Alekseieva.
Veronica Krass a fost condamnată la cinci ani pentru furt și deținere de droguri. „Când un deținut ajunge în Mordovia, el vede pe poartă inscripția: Bine ai venit în iad! Condițiile sunt groaznice. Știți ce program de lucru am avut? Fără zile de odihnă, în fiecare zi lucram până la ora 1-2-3 din noapte”, povestește Krass.
Salariul lunar al femeilor era mai mic de 15 euro, își amintește Elena Fedorova, o altă deținută a penitenciarului. „Pe o linie de producție, fetele primeau 100-200 ruble (sau 2-3 euro) și nu conta cât reușeau să coase”, spune Fedorova.
Dacă femeile nu reușeau să-și îndeplinească norma de cusut, erau pedepsite. Veronica Krass povestește: „Știți ce pedepse aplicau? Mi-au zis așa: dacă nu cos totul în trei zile, voi sta afară, nu voi putea intra la cald. Se întâmpla iarna, afară erau -20 grade. Deci femeia care nu și-a făcut norma, trebuia să aștepte afară până la ora de culcare.”
Elena Fedorova spune că abuzurile erau rar raportate: „Închisoarea este dotată cu camere de supraveghere. Camerele se află peste tot, dar dacă cineva este bătut și o cameră surprinde momentul, aceste înregistrări sunt șterse.”
Deținutele nu aveau acces la servicii medicale. Fedorova și-a dat seama de asta atunci când și-a rupt mâna stângă. Pentru a avea parte de investigațiile medicale care i se cuveneau, femeia a recurs la măsuri extreme. „Ei nu m-au dus la spital să-mi facă radiografie timp de o săptămână, dar m-au obligat să lucrez. Să coși cu o singură mână este imposibil. Mâna stângă era bangajată, singură îmi aplicam bandajul. Doar atunci când mi-am tăiat venele la acea mână, ei m-au dus la spital să-mi facă o radiografie.”
Umilințele și presiunea psihologică erau cel puțin la fel de traumatizante ca loviturile. Din amintirile Veronicăi Krass: „Eu am văzut cum oamenilor le-a fost interzis să se spele, să-și schimbe hainele după muncă, să-și primească pachetele de-acasă, să mănânce. Totul era controlat de administrație. Este imposibil să vă imaginați dacă nu ați fost acolo. Imaginați-vă, e iarnă. Funcționarii sunt bărbați. Toaleta nu are ușă. Dacă o femeie vrea să meargă la baie, ei stau și se uită. Ei râd și nu pleacă. Oare nu este o tortură, o înjosire a demnității umane?”
Nadejda Tolokonnikova, solista trupei Pussy Riot, a vorbit într-o scrisoare deschisă despre abuzurile din penitenciarul 14. Tânăra a ispășit doi de închisoare acolo, pentru că a cântat, în februarie 2012, o „rugăciune punk” împotriva lui Vladimir Putin în catedrala de la Moscova.
La șase ani după publicarea scrisorii, Serviciul Penitenciar Federal a recunoscut că Tolokonnikova avea dreptate și a demis mai mulți funcționari suspectați de exploatarea deținuților. La sfârșitul anului trecut, a fost pornit un dosar penal pe numele lui Iuri Kuprianov, șeful penitenciarului nr. 14. Urmează să vedem dacă asta va duce la condiții mai bine în închisorile din Mordovia.
Potrivit datelor oficiale, peste jumătate de milion de oameni sunt încarcerați în închisorile din Rusia. Peste 44 de mii sunt femei.