Biroul de Stat pentru Investigații a raportat reținerea fostului comisar militar din Odesa

Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei (BSI) a raportat că, împreună cu procurorii Procuraturii Generale, l-a reținut pe fostul comisar militar al regiunii Odesa, Evhen Borisov.

„Sâmbătă, Borisov a fost acuzat de îmbogățire ilegală cu sute de milioane de hrivne și de sustragere deliberată de la îndeplinirea obligațiilor. Fostul funcționar a încercat să scape de anchetă folosind elemente ale conspirației - a schimbat numerele de telefon, mașinile, adresa etc. Perchezițiile au continuat timp de două zile, iar în final, în urma unor măsuri operative și investigative complexe, a fost descoperit și reținut la Kiev", se spune în comunicat.

### Vezi și... ### Pe fondul scandalurilor de corupție, guvernul ucrainean numește un nou șef la Biroul Anticorupție

BSI a declarat că, din cauza încercării lui Borisov de a se ascunde de anchetă, va cere instanței să îl mențină în arest preventiv fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauțiune.

La 22 iulie, BSI anunțase că Borisov a fost informat despre suspiciune, dar Biroul de Stat de Investigații nu știa despre locul unde se află acesta.

Evhen Borisov este suspectat în temeiul a trei articole din Codul penal al Ucrainei. În special, acesta este acuzat de:

  • dobândirea de către o persoană autorizată să îndeplinească funcții de stat a unor bunuri a căror valoare depășește venitul său legal cu mai mult de șase mii cinci sute de venituri minime neimpozabile ale cetățenilor (articolul 368-5 din Codul penal al Ucrainei);
  • neprezentarea, ca militar, la timp la datorie fără motive întemeiate, comisă în condițiile legii marțiale (partea 5 a articolului 407 din Codul penal al Ucrainei);
  • sustragerea ca militar de la îndeplinirea obligațiilor de serviciu militar prin înșelăciune, comisă în temeiul legii marțiale (partea 4 a articolului 409 din Codul penal al Ucrainei).

Sancțiunile presupuse de aceste articole deCod Penal prevăd pedepse de până la 10 ani de închisoare.

### Vezi și... ### Ucraina pornește o nouă campanie anti-corupție. O să dureze?

În ancheta „Batalionul Spania” a jurnalistului Mihailo Tkaci, publicată la 22 iunie, se spune că fostul comisar militar al regiunii Odesa, Evhen Borisov, a cumpărat o vilă în valoare de aproape 4 milioane de euro la sfârșitul anului 2022 în stațiunea spaniolă Marbella.

În articol se afirmă că imobilul a fost înregistrat nu pe numele lui Borisov, ci pe acela al mamei sale pensionare. Potrivit jurnaliștilor, și soția lui Borisov a devenit proprietara unui spațiu de birouri pe strada principală din Marbella.