Biserica din lemn din Cricova a trecut la Mitropolia Basarabiei

Biserica din lemn din orașul Cricova

Biserica ortodoxă din orașul Cricova, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei. Parohul Andrei Percic a spus că trecerea s-a făcut la cererea comunității ortodoxe din Cricova, care acum are un „statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic” în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Parohul bisericii din lemn, cu hramul „Sfântul Alexandru de Svir”, a precizat într-un mesaj pe Facebook că decizia de a pleca de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, „nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social”, ci a fost luată în urma solicitărilor exprimate „de-a lungul ultimilor ani” de către enoriași, care și-au exprimat „dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice”.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfântul Alexandru de Svir”, din orașul Cricova, a fost deschisă în 2017, în prezența Mitropolitului Moldovei Vladimir.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au trecut la Mitropolia Basarabiei în ultimii ani, exprimându-și dezacordul față de sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusă în Ucraina.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române, își dispută reciproc statutul canonic din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te