Mii de locuitori ai Chişinăului au mers duminică la cimitirele din capitală, în pofida pandemiei de Covid-19. Totuși, cimitirele nu au fost la fel de aglomerate ca în alți ani – autoritățile locale nu au organizat transport public gratuit, pentru a evita aglomerațiile.
Autoritățile municipale au decis în ultimul moment să deschidă cimitirele, chiar dacă inițial au anunțat că acestea vor rămâne închise de blajini, la fel ca anul trecut, pentru a preveni extinderea pandemiei de Covid-19.
Sâmbătă după amiaza primarul general Ion Ceban a anunțat că Primăria nu va organiza transport public special către cimitire și că decizia deschiderii cimitirelor din capitală vine în urma unor apeluri făcute de cler. Mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare primăriei, invocând în sprijinul cererii sale scăderea numărului de infecții noi cu COVID-19.
Inspectoratul general de poliție a anunțat că de Blajini peste 3.500 de polițiști vor patrula în preajma cimitirelor din toată Republica Moldova. Zeci de polițiști au putut fi văzuți și în apropierea cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, dar și pe teritoriul acestuia – aceștia au monitorizat respectarea ordinii publice, au dirijat circulația și i-au atenționat pe cei care nu purtau măști de protecție.
Ambulanțe și mașini ale poliției au stat toată ziua la intrarea în cimitir.
În sectorul central, considerat „de lux” al cimitirului Sfântul Lazăr, printre monumente și sculpturi masive din marmură și granit.
„Sectorul nou” al cimitirului este mai puțin pompos, mai însorit și mai puțin verde – aici copacii nu au avut încă timpul să crească.
După ce au făcut ordine la morminte, unii oameni au întins și masa, chiar dacă băutura și mâncarea au fost interzise în acest an la cimitire.
Iar alături de „sectorul nou” este un „cartier” cu morminte proaspete. Aici pe cruci sunt trecuți anii 2020 și 2021. Sunt morminte apărute în perioada pandemiei. Iar cei care le îngrijesc trădează prin gesturile lor o durere încă vie pentru pierderea celor dragi…
Cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău este considerat cel mai mare cimitir din Europa și se întinde pe 200 de hectare. La marginea cimitirului, drumul asfaltat se termină în „cartierul” celor decedați în ultimii doi ani, mulți dintre ei de Covid-19. De aici Chişinăul se vede dintr-o cu totul altă perspectivă.