Blinken a sosit într-o vizită neanunțată la Kiev pentru a oferi „reasigurări puternice”

Anthony Blinken, la Kiev, 14 mai 2024.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată, în timpul căreia intenționează să discute despre acordarea de asistență militară americană Ucrainei, a anunțat Departamentul de Stat.

Vizita are loc la mai puțin de o lună după ce Congresul a aprobat un pachet de asistență mult întârziat, care prevede un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o mare parte va fi destinată refacerii sistemelor de artilerie și de apărare antiaeriană, care s-au epuizat grav, notează AP.

În cea de-a patra sa călătorie la Kiev de la începutul războiului din Ucraina, Blinken va sublinia angajamentul administrației Biden față de apărarea și securitatea pe termen lung a Ucrainei, au declarat oficiali americani. Aceștia au precizat că, de când președintele Joe Biden a semnat pachetul de ajutor la sfârșitul lunii trecute, administrația a anunțat deja 1,4 miliarde de dolari în asistență militară pe termen scurt și 6 miliarde de dolari în sprijin pe termen mai lung.

Antony Blinken îi va asigura pe oficialii ucraineni, inclusiv pe președintele Volodimir Zelenski, de sprijinul constant al SUA și va ține un discurs legat pe viitorul Ucrainei, au declarat oficialii.

Blinken va "trimite un semnal puternic de reasigurare" liderilor ucraineni și personalităților din societatea civilă cu care se va întâlni în timpul vizitei sale de două zile, a declarat oficialul, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului înainte de întâlnirile lui Blinken.

Într-o declarație publicată după sosirea lui Blinken, Departamentul de Stat a precizat că acesta se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni de rang înalt „pentru a discuta despre actualizările de pe câmpul de luptă, despre impactul noii asistențe economice și de securitate a SUA, despre securitatea pe termen lung și alte angajamente, precum și despre susținerea redresării economice a Ucrainei”.

Întârzierile în ceea ce privește asistența americană au declanșat îngrijorări profunde la Kiev și în Europa. Armata ucraineană este pe poziții defensive pe câmpul de lupta de luni de zile. Trupele rusești au avansat încet, mai ales în regiunea Donețk, profitând de lipsa de personal militar și de muniție de artilerie ale Ucrainei.

Luni, consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul încearcă să accelereze „ritmul livrărilor” de arme către Ucraina pentru a o ajuta să echilibreze forțele de pe front.

📰 Europa Liberă este și pe Google News