Blinken: E posibil ca restricțiile ruse impuse exporturilor ucrainene de grâne să fi contribuit la tulburările din Sri Lanka

Protestatari în reședința preșefintelui Gotabaia Rajapaksa, după ce acesta a fugit de acolo, Colombo, Sri Lanka, 9 iulie 2022.

E posibil ca restricțiile impuse de Rusia exporturilor ucrainene de grâne să fi contribuit la tulburările din Sri Lanka, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken, care a dat glas temerilor că astfel de crize ar putea avea loc și în alte locuri din lume.

Blinken a repetat un apel către Rusia ca să permită unei cantități estimată la 20 de milioane de grâne să plece din Ucraina, care a fost invadată de trupele rusești în februarie.

„Vedem în toată lumea că insecuritatea alimentară a fost exacerbată substanțial de agresiunea Rusiei contra Ucrainei”, le-a spus reporterilor șeful diplomației americane la Bangkok, în Tailanda, pe 10 iulie.

Insula Sri Lanka din Oceanul Indian a fost zguduită timp de mai multe săptămâni de proteste generate de lipsuri severe de hrană și combustibil. Duminică, liderii acțiunilor de protest au spus că vor ocupa reședințele președintelui și premierului, pe care le-au invadat sâmbătă, până când aceștia vor demisona, cum au promis cei doi tot sâmbătă.

Milioane de tone de grâne ucrainene sunt exportate anual în Africa, Orientul Mijlociu și în alte părți ale lumii, dar aceste exporturi sunt acum oprite din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor Ucrainei de la Marea Neagră.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Armata rusă continuă să ucidă civili în țara pe care a invadat-o pe 24 februarie