Blinken face o vizită-surpriză la Kiev, iar Zelenski susține că a recâștigat teritorii

Secretarul de stat american Anthony Blinken (stânga) vizitează localitatea Irpenia din regiunea Kiev, care a suferit mari distrugeri în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Irpin, 8 septembrie 2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită-surpriză la Kiev pe 8 septembrie, în timp ce Statele Unite promiteau un ajutor suplimentar de 2,675 miliarde de dolari pentru Ucraina și alte țări din Europa.

Blinken, care și-a întrerupt o călătorie în Polonia pentru a vizita capitala ucraineană, s-a întâlnit timp de două ore cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat ulterior că forțele ucrainene au „eliberat zeci de așezări” în nordul, sudul și estul țării. În discursul său de noaptea trecută, Zelenski a spus că peste o mie de kilometri pătrați au fost eliberați de la 1 septembrie și a anunțat recucerirea orașului Balaklia, în estul regiunii Harkov, oraș care căzuse în mâinile forțelor rusești la începutul lunii martie.

Vitali Gancev, un oficial local pro-rus, a contestat afirmația, declarând la televiziunea de stat rusă că forțele ruse au respins o încercare ucraineană de a încercui și captura Balaklia și că acesta a rămas în mâinile Rusiei.

În zona din jurul Harkovului, al doilea oraș al Ucrainei, forțele au pătruns 50 de kilometri dincolo de liniile rusești și „au eliberat” peste 20 de orașe și sate, a declarat Oleksi Hromov, oficial militar de rang înalt. Afirmațiile nu pot fi verificate din alte surse. În timpul vizitei sale la Kiev, Blinken a remarcat, de asemenea, „eficacitatea reală” a contraofensivei.