Blinken: Germania discută modalități de a compensa Ucraina pentru pierderile cauzate de Nord Stream 2

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Germania discută modalități de a compensa Ucraina pentru pierderile financiare pe care aceasta le va suferi din cauza finalizării unui gazoduct rusesc controversat susținute de Berlin. Blinken a vorbit luni la audieri în Comisia pentru relații externe a Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington.

Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și se așteaptă să lipsească Kievul de miliarde de dolari în taxe anuale de tranzit, dacă va fi finalizat.

Statele Unite precum și multe țări din Europa de Est s-au opus proiectului pe motiv că va accentua dependența Europei de resursele energetice rusești și va submina economia și securitatea Ucrainei. Luna trecută însă administrația Biden a acceptat să renunțe la unele sancțiuni impuse pentru a bloca finalizarea conductei, în încercarea de a remedia relațiile tensionate cu Germania aliată.

Blinken a spus la audieri că Germania vrea să discute despre cum poate fi ajutată Ucraina, iar Washingtonul și Berlinul sunt „angajați activ” în acest efort.

Tot luni, președintele american Joe Biden și cel ucrainean Volodimir Zelenski urmau să abordeze subiectul conductei într-o discuție telefonică.