Blinken: Instituțiile de stat iraniene au incitat la violență împotriva lui Rushdie

Secretarul de Stat, Anthony Blinken

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a criticat presa de stat iraniană, afirmând că aceasta „a jubilat” în legătură cu atacul asupra scriitorului Salman Rushdie.

### Vezi și... ### Salman Rushdie, alegerile din Bulgaria văzute de «Charlie Hebdo» și ce mai spune presa din Iran

„Instituțiile de stat iraniene au incitat la violență împotriva lui Rushdie de generații întregi, iar presa afiliată statului a jubilat recent cu privire la atentatul asupra vieții sale”, a afirmat Blinken într-o declarație în seara zilei de 14 august. „Acest lucru este demn de dispreț", a adăugat el.

Rushdie a fost deconectat de la un ventilator pe 14 august și este capabil să vorbească după ce a suferit răni grave într-un atac cu cuțitul cu două zile mai devreme, pe când se afla la un eveniment în partea de vest a statului New York.

Bărbatul acuzat că l-a atacat pe autorul controversatului roman „Versetele satanice” a pledat nevinovat la acuzațiile de tentativă de omor și agresiune, în ceea ce un procuror a spus că atacul împotriva lui Rushdie a fost o crimă „planificată”.

Avocatul lui Hadi Matar a pledat în numele acestuia în timpul unei audieri. Judecătorul de ședință a ordonat ca acesta să fie reținut fără cauțiune.