Secretarul de stat american Antony Blinken le-a cerut membrilor Consiliului de Securitate al ONU să-i țină piept președintelui rus Vladimir Putin, avertizând că invazia liderului de la Kremlin în Ucraina și încercările lui de a anexa mai mult teritoriu amenință să distrugă ordinea internațională.
### Vezi și... ### SUA și UE, șocate de descoperirea gropii comune de la Izium, UcrainaPutin vrea organizarea unor așa-zise referendumuri în patru teritorii ucrainene controlate de Kremlin în vederea anexării la Federația Rusă, începând cu 23 septembrie, pe fondul celui mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
„Însăși ordinea internațională pe care ne-am adunat aici pentru a o susține este distrusă sub ochii noștri. Nu putem, nu vom permite președintelui Putin să scape basma curată”, a declarat Blinken pe 22 septembrie la New York.
Secretarul american de Stat a declarat că sprijinul internațional pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei are ca scop protejarea unei ordini internaționale în care nicio națiune nu poate redesena granițele alteia prin forță.
„Dacă nu reușim să apărăm acest principiu, atunci când Kremlinul îl încalcă atât de flagrant, trimitem un mesaj agresorilor de pretutindeni că îl pot ignora și ei. Punem fiecare țară în pericol”, a spus el.
El a afirmat că Putin deportează mii de ucraineni și aduce cu autobuzul în locul lor cetățeni ruși pentru a manipula rezultatele votului din această săptămână privind anexarea, o „strategie diabolică” prin care să dea legitimitate așa-ziselor referendumuri.
Cel mai înalt diplomat american a mai spus consiliului că există dovezi „tot mai multe” ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina și a cerut intensificarea eforturilor internaționale de a strânge și examina dovezile. El a descris violențele ca fiind un „model” comportamental al soldaților ruși, și nu acte izolate ale unor indivizi scăpați de sub control. ONU „trebuie să îi tragă la răspundere pe făptași pentru aceste crime”, a spus el.
### Vezi și... ### Ucraina cere un Tribunal Penal Internațional special pentru crimele de război comise de RusiaSecretarul general al ONU, Antonio Guterres, și procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, urmează să informeze Consiliul de Securitate, format din 15 membri, cu privire la investigațiile privind posibilele crime de război în Ucraina. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și reprezentanți ai mai multor state UE și ai Belarusului urmează și ei să ia cuvântul.
Procurorul-șef al Ucrainei pentru crime de război spune că ar fi documentat și investigat aproape 26 000 de presupuse crime de război de la invazia Rusiei din februarie. Ucraina a acuzat 135 de persoane de crime de război, iar oficialii au declarat recent că au descoperit noi gropi comune care conțineau cadavre, unele cu mâinile legate la spate, după ce forțele ucrainene au recucerit orașul Izium din estul Ucrainei în timpul unei contraofensive majore.
Autoritățile ruse neagă că ar viza civili în timpul a ceea ce Kremlinul continuă să numească o „operațiune militară specială", spunând că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului fac parte dintr-o campanie de defăimare.
Reuniunea din 22 septembrie marchează a douăzecea reuniune din acest an a Consiliul de Securitate pe tema războiului din Ucraina. Însă, în ciuda invaziei neprovocate a Rusiei și a acuzațiilor ulterioare că forțele sale au comis crime de război, Consiliul de Securitate nu a putut lua nicio măsură semnificativă împotriva Moscovei din cauza dreptului de veto al Rusiei, care este unul dintre cei cinci membri permanenți ai organismului. Președintele ucrainean Zelenski a cerut ca Rusiei să i se retragă dreptul de veto.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.