Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute telefonic cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken (s) îl salută pe Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, (d) Geneva, Elveția, 21 ianuarie, 2022.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute telefonic marți, 1 februarie, cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pe fundalul creșterii îngrijorărilor privind masarea de trupe ruse la granița cu Ucraina. E prima discuție dintre cei doi diplomați, după ce Washingtonul a prezentat în scris, săptămâna trecută, cerințele de securitate în contextul crizei din Ucraina.

### Vezi și... ### Ambasadoarea SUA la ONU: Acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina nu sunt responsabile

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson urmează să meargă la Kiev, pe 1 februarie, pentru discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Întâlnirea va avea loc la o zi de la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, unde ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că la mijlocul lunii februarie, „Federația Rusă intenționează să crească trupele din Belarus, ca parte a planului de invadare a Ucrainei”.

Ambasadorul Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat SUA că încearcă să „alimenteze isteria” împotriva Rusiei, inițiind dezbaterea din cadrul Consiliului de Securitate. El a mai adăugat că „nu există dovezi” că Moscova ar planifica acțiuni militare, insistând că Rusia a desfășurat frecvent trupe pe propriul teritoriu.