Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut apel la Israel, dar și la grupurile susținute de Iran cu care acesta luptă în Fâșia Gaza și în Liban, să încheie un armistițiu, după ce armata israeliană a declarat că a ucis un oficial de rang înalt al Hezbollah - gruparea militantă și partidul politic care controlează o mare parte din sudul Libanului - despre care se credea că va fi următorul lider al grupării.
„Acum este momentul să transformăm aceste succese într-un succes strategic durabil”, a declarat Blinken reporterilor înainte de a pleca din Iordania, la 23 octombrie, pentru a ajunge în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu regional ce are ca scop discutarea modalităților de a pune capăt luptelor actuale.
La 22 octombrie târziu, Israelul a declarat că Hashem Safieddine, o figură importantă din cadrul Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian asupra capitalei libaneze la 3 octombrie, punând capăt săptămânilor de speculații cu privire la faptul dacă cel așteptat să preia conducerea grupului era în viață sau nu. Fostul lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în atacuri aeriene ale Israelului asupra Beirutului pe 27 septembrie.
Safieddine a condus ramura executivă a Hezbollah, care supraveghează afacerile politice ale grupului. El a fost, de asemenea, membru al Consiliului decizional Shura, precum și al Consiliului Jihadului, care conduce operațiunile militare ale grupării.
- Te-ar putea interesa și: Ce este THAAD și de ce SUA îl amplasează în Israel?
Statele Unite l-au declarat pe Safieddine drept terorist în 2017. Washingtonul consideră Hezbollah ca fiind o organizație teroristă, deși Uniunea Europeană a inclus pe lista neagră doar aripa sa armată. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.
Războiul actual dintre Israel și grupările susținute de Iran - Hezbollah și Hamas - aceasta din urmă fiind desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană - a izbucnit după ce militanții Hamas au făcut o incursiune în Israel pe 7 octombrie 2023, soldată cu moartea a aproximativ 1 200 de oameni. Aceștia au luat, de asemenea, aproximativ 240 de persoane ca ostatici în Gaza.
De atunci, Israelul a lansat o ofensivă dură care, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a provocat moartea a aproape 43 000 de persoane și strămutarea practic a tuturor celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza.
Forțele israeliene au ucis numeroase figuri de rang înalt din Hezbollah și Hamas, inclusiv pe liderul grupului militant palestinian, Yahya Sinwar, suspectat că ar fi creierul atacurilor din 7 octombrie.
Sinwar a fost ucis săptămâna trecută de Forțele de apărare israeliene, ceea ce a determinat oficiali de rang înalt din Statele Unite și alți aliați ai Israelului să folosească ceea ce ei consideră a fi o oportunitate a unui nou scenariu pentru regiune.
Israelul s-a aflat, de asemenea, sub presiunea multor aliați, inclusiv a Statelor Unite, din cauza numărului tot mai mare de victime civile din Gaza ca urmare a războiului și a acuzațiilor că a împiedicat furnizarea de ajutoare către acest teritoriu, unde sute de mii de oameni trăiesc într-o criză umanitară din ce în ce mai gravă.
„Trebuie să ne concentrăm pe aducerea ostaticilor acasă, încheierea acestui război și un plan clar pentru ceea ce urmează”, a declarat Blinken la 23 octombrie.
Cu toate acestea, niciuna dintre părți nu pare pregătită, cel puțin în mod public, să profite de așa-numita oportunitate despre care Blinken și alții spun că este deja posibilă.
Cu doar câteva ore înainte ca Blinken să vorbească, armata israeliană a demolat o clădire din suburbia Beirutului despre care a spus că adăpostea instalații ale Hezbollah.
Loviturile și una ulterioară care a proiectat pe cerul nopții stâlpi mari de flăcări au avut loc la scurt timp după ce un purtător de cuvânt militar israelian a emis avertismente de evacuare a cartierului.
O altă lovitură a avut loc fără niciun avertisment, lovind biroul din apropiere al unui radiodifuzor pro-Iran, a declarat acesta. Potrivit postului, biroul era gol de la începutul conflictului. Ministerul Sănătății din Liban a declarat că în urma atacului o persoană a fost ucisă și alte cinci, inclusiv un copil, au fost rănite.
- Te-ar putea interesa și: Conflictul din Orientul Mijlociu, un punct central al dezbaterilor electorale din SUA
Hezbollah, susținută de Iran, a afirmat într-o declarație la 23 octombrie că și-a intensificat atacurile asupra Israelului, folosind pentru prima dată „rachete de precizie” și lansând noi tipuri de drone asupra țintelor israeliene.
Ulterior, gruparea a declarat că a vizat o fabrică militară israeliană de la periferia Tel Avivului.
Armata israeliană a declarat că patru proiectile au fost identificate ca fiind trase din Liban. Două au fost interceptate, iar unul a căzut într-o zonă liberă. Nu a existat nicio indicație imediată că vreo instalație defensivă din jurul Tel Avivului ar fi fost lovită.
Între timp, Hamas continuă să refuze să elibereze restul ostaticilor dacă Israelul nu își oprește atacurile din Gaza.
Articol scris pe baza informațiilor Reuters
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te