Când vine vorba de interesele Rusiei în Republica Moldova, tabloul rezultatelor de până acum ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova e interpretat și așa, și așa. Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul că Rusia a pierdut partida de duminică, pentru că socialiștii și cu Partidul Șor nu au majoritate.
În același spațiu publicistic, Cristian Unteanu spune că, dimpotrivă, „partida pro-rusă a câştigat alegerile în R.Moldova, în ciuda unei mobilizări exemplare a partidelor reunite în alianţa pro-europeană” și că „Igor Dodon poate aduce interesele Uniunii Eurasiatice la graniţa României”.
„Ce se petrece acum, scrie comentatorul, semnifică încă un pas spre intrarea într-o nouă etapă a unui joc regional deosebit de amplu şi, de decenii, pregătit cu minuţie de strategii Kremlinului.
Importanţa geo-politică a unui joc pierdut de Occident prin eşecul aproape total al Parteneriatului Estic...
În opinia mea, suntem gata să intrăm în faza acută de confruntare a marilor interese, iar ţările de pe linia de fractură între UE/NATO şi Rusia sunt primele care simt efectul vântului de gheaţă care bate de la Răsărit. Bătălia (care, pe fundal, începe să devină foarte dură) este tocmai pentru stabilizarea aliniamentelor la vestul sau la estul statelor din zona de contact. De aici importanţa geo-politică a unui joc pierdut de Occident prin eşecul aproape total al Parteneriatului Estic”. Țările membre ale Parteneriatului au căzut rând pe rând în plasa Uniunii Eurasiatice, iar Republica Moldova ar fi ultima pe listă.
Altminteri, toată lumea e de acord că urmează o perioadă de instabilitate, în care sunt posibile trei variante: Vladimir Plahotniuc să racoleze rapid câți parlamentari are nevoie ca să dețină majoritatea și, deci, să reclame pentru sine postul de premier în numele Partidului Democrat (o spune Armand Goșu într-un interviu acordat site-ului Contributors.ro); varianta doi ar fi o mare coaliție între socialiști și democrați, iar varianta trei, alegeri anticipate în vară, odată cu alegerile locale.
### Vezi și... ### Presa internațională anticipează că R. Moldova riscă o perioadă de instabilitate„Şahul alegerilor combinate aduce Parlamentul viitor al Republicii Moldova într-o situaţie de pat (termen din șah), cu trei forţe politice principale care sunt nemiscibile, ba unde alianţa PAS-PPDA a semnat om cu om că nu va face alianţă nici cu Oligarhul – actuala guvernare PDM, nici cu socialiştii pro-ruşi”, scrie Iulian Chifu.
Alți comentatori, mai preocupați de potențialul partidelor active în Republica Moldova, observă destule surprize, și plăcute și neplăcute, după votul din 24 februarie. Radu Carp scrie în Adevărul că prima surpriză e chiar rezultatul Partidului Democrat aflat la guvernare, care nu s-ar fi așteptat nicidecum la un asemenea scor (locul doi după numărul de fotolii parlamentare). Explicația? Aparatul local foarte agresiv. Alegătorii ar fi votat de frica oamenilor lui Plahotniuc.
ACUM va fi susținut de Uniunea Europeană și de Statele Unite...
Totuși, Blocul ACUM este „principalul câştigător al acestor alegeri, prin consolidarea sa ca actor politic de care toţi ceilalţi competitori vor trebui să ţină seama de acum înainte”, adaugă Carp.
Și Armand Goșu laudă prestația Blocului ACUM, cu 6 mandate uninominale obținute la Chișinău dintr-un total de 11, cu un scor foarte bun pentru Andrei Năstase tot la Chișinău și cu cele 80 de procente obținute de Maia Sandu care a candidat pentru diaspora. Analistul este convins că „opoziția anti-oligarhică și pro-europeană” pe care o reprezintă ACUM „va fi susținută de Uniunea Europeană și de Statele Unite, după ce a făcut botezul focului și a dovedit o capacitate remarcabilă de rezistență la stres”.