Fostul primar al New York-ului, miliardarul Michael Bloomberg -a lansat duminică în campanie pentru a deveni candidatul partidului democrat în alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2020.
„Nu ne mai putem permite patru ani de președinție Trump” a declarat Bloomberg în spotul publicitar cu care și-a lansat campanie. Membru al partidului democrat de numai un an, miliardarul intenționează să apeleze mai ales la democrații moderați și la indeciși, într-o încercare de a replasa „armata de candidați democrați” mai spre centru.
„Este un gest plin de aroganță” crede pe de altă parte un analist politic liberal, consultat de Politico. „Un miliardar care poate obține orice și crede că totul se rezolvă cu bani dar nu așa funcționează democrația”.
Suporterii lui Bloomberg vorbesc însă despre un manager de mare clasă, care a ajutat New York-ul să se repună pe picioare după atacurile teroriste din septembrie 2001. A reformat sistemul școlar, a combătut eficient crima, a redat New York-ului atractivitatea pentru investitori. Dar nu a reușit să facă orașul mai accesibil pentru cei cu venituri modeste. Sau mai prietenos cu minoritățile, motiv pentru care, în pregătirea campaniei electorale, și-a cerut public scuze pentru strategia „reține și după aia întreabă”, pe care poliția din oraș o adoptase în perioada cât era primar. În 2013, un judecător declarase oricum această strategie drept neconstituțională.
„Candidez la președinție ca să-l înving pe Donald Trump și să reconstruiesc America” – cu această declarație își deschide Bloomberg „manifestul electoral” lansat duminică. Cunoscutul om de afaceri, în vârstă de 77 de ani, a ales o strategie neortodoxă: și-a lansat campania cu numai 10 săptămâni înainte de primele alegeri preliminare, în care democrații votează candidatul care-i va reprezenta în prezidențiale. Nu va face campanie în primele state în care au loc aceste alegeri preliminare pentru a se concentra în schimb pe așa-numita „Super marți”: pe 3 martie, se votează în 15 state concomitent, ceea ce i-ar putea aduce multe voturi. Și pe statele indecise, cele care alternează între democrați și republicani dar care în 2016 au fost câștigate de Donald Trump.
### Vezi și... ### SUA: Cele două tabere rămân neclintite în legătură cu punerea sub acuzare a președintelui Trump
Cu o avere estimată la 54 de miliarde de dolari, Bloomberg își va finanța campania în mare parte singur. A investit peste 34 de milioane de dolari numai în lansarea candidaturii sale. Deși încearcă să se prezinte drept candidatul clasei de mijloc, al oamenilor care au făcut avere prin forțe proprii și care sunt oricând dispuși să-și facă publice declarațiile de avere. Spre deosebire de președintele Trump, insinuează primele clipuri electorale ale lui Bloomberg, care încearcă prin orice mijloace să oprească publicarea declarațiilor de impozit.