BNM anunță digitalizarea certificatului de asigurare „Carte Verde”

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că certificatul de asigurare auto pentru călătoriile peste hotare „Carte Verde” va fi emis în format digital.

Măsura ar urma să simplifice obținerea acestui tip de asigurare și să crească nivelul de siguranță al acesteia, potrivit BNM.

Perioada de implementare a noului proces digital va dura două luni și va fi împărțit în doua etape. Prima etapă, de tranziție: de la 1 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2024, în care rămâne necesară prezentarea asigurării pe suport de hârtie. A doua etapă: începând cu 1 ianuarie 2025 „Carte Verde” va putea fi prezentată doar în format digital, se precizează într-un comunicat al instituției.

Asigurările de tip „Carte Verde” eliberate până la 1 noiembrie 2024, în formatul actual (pe suport de hârtie), vor rămâne în vigoare pentru întreaga durată a valabilității lor.

Astfel, Banca Națională subliniază că în perioada de tranziție „Carte Verde” digitală va trebui imprimată și pe suport de hârtie (format alb-negru), pentru a fi prezentată la solicitare. Iar după 31 decembrie 2024 „Carte Verde” digitală va putea fi prezentată doar în format digital.

Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te