Boboteaza: Conform unei tradiții ortodoxe, credincioșii au făcut baie în apa rece ca gheața

De Bobotează, credincioșii fac baie în apa rece ca gheața, la Moscova, în seara zilei de 18 ianuarie. Mulți creștini ortodocși din întreaga lume au marcat Boboteaza pe rit vechi, una dintre cele mai mari trei sărbători ale credinței creștine. (foto EPA-EFE/Yuri Kochetkov)

Credincioșii iau parte la sărbătoarea de la Moscova. Boboteaza este marcată frecvent printr-o scufundare ritualică în apă care simbolizează botezul lui Hristos în râul Iordan. (foto REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Mii de credincioși ortodocși și-au început celebrarea Bobotezei pe rit vechi, conform calendarului iulian, la primele ore ale dimineții, cum ar fi aceștia de la Mănăstirea Aciairski din regiunea rusă Omsk. 

Biserica Ortodoxă Rusă are aproximativ 90 de milioane de membri și binecuvântează, în mod tradițional, apele de două ori pe an: prima dată în ajunul Bobotezei și, din nou, în timpul sărbătorii propriu-zise, pe 19 ianuarie. (foto REUTERS/Alexey Malgavko)

Un bărbat cu un tatuaj pe spate pe malul apelor înghețate de la Mănăstirea Aciairski. Temperaturile au fost de până la -28 de grade Celsius.(foto  REUTERS/Alexey Malgavko)

Un preot face o slujbă dimineața devreme, la temperaturi de îngheț, în Almatî, Kazahstan. (foto: REUTERS/Pavel Mikheyev)

Un credincios în apa înghețată a râului Kara-Balta, în apropiere de satul Sosnovka, la aproximativ 90 de kilometri de Bișkek, în Kârgâzstan.(foto Vyacheslav Oseledko/ AFP)

Un credincios felicitat pentru că a recuperat o cruce aruncată în lacul Becmen de lângă Belgrad. Se crede că persoana care recuperează crucea va fi sănătoasă tot anul. (foto AP/Darko Vojinovic)

Sârbii din Kosovo se pregătesc să sară în apa rece a lacului Gazivoda, în apropiere de orașul Zubin Potok, la nord de Mitrovica, în căutarea crucii care va fi aruncată de un preot. (foto Armend Nimani/ AFP)

La Skopje, în Macedonia de Nord, Gjorgi Nikolovski, în vârstă de 17 ani, ține deasupra capului crucea pe care a reușit să o recupereze din râul Vardar. (foto REUTERS/Ognen Teofilovski)

Pe coasta Mării Negre, în apropiere de Soci, Rusia, un preot  binecuvântează apa înainte de a arunca crucea în ea. (foto Mikhail Mordasov/ AFP)

Un preot binecuvântează apa în orașul Sertolovo din regiunea Leningrad din Rusia. (foto REUTERS/Anton Vaganov)

În timp ce mulți credincioși au participat în masă la sărbătorea Bobotezei, unii au fost mai discreți, ca de pildă acest bărbat care a făcut o baie în apele înghețate ale Mării Azov, în Mariupol, Ucraina, ocupată de Rusia.(foto REUTERS/Alexander Ermochenko)

Cei mai curajoși credincioși celebrează sărbătoarea creștin ortodoxă a Bobotezei pe 19 ianuarie, scufundându-se în apă rece ca gheața. Evenimentul simbolizează botezul lui Hristos și curățarea sufletului la începutul unui nou an.