Bogdan Aurescu: România nu are informații despre riscurile unei invazii ruse în R. Moldova

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a spus la Chișinău că țara sa nu are informații legate de riscuri la adresa securității Republicii Moldova, după ce directorul SIS a fost citat în presă cu declarații despre o eventuală invazie rusă în R. Moldova, la începutul anului viitor.

Aflat în vizită oficială în R. Moldova, Aurescu a declarat presei că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei nu are succes. Judecând după situația din teatrul de operațiuni, a adăugat șeful diplomației române, Rusia este în defensivă acum, iar Ucraina se află într-o poziție destul de bună. De aceea, Aurescu spune că nu crede „în construcții care să pună în pericol în acest moment R. Moldova”.

Șeful diplomației de la București a precizat însă că nu a văzut declarația șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din R. Moldova.

Alexandru Musteața, șeful SIS.

Postul TVR Moldova a titrat luni, 19 decembrie, că „Federația Rusă ar avea în plan să invadeze R. Moldova la începutul anului 2023”, citându-l pe directorul SIS, Alexandru Musteața.

Ulterior, instituția a venit cu precizări la declarațiile făcute de acesta. Potrivit unui comunicat de presă emis de SIS, Musteața ar fi vrut să spună că „obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023, însă punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

În seara aceleiași zile, directorul SIS a apărut într-o emisiune la același post de televiziune și a făcut apel la calm, subliniind totuși că războiul va continua în 2023 și va rămâne un risc la adresa securității R. Moldova.

Musteața a adăugat că regiunea transnistreană, unde sunt staționate în mod ilegal trupe ruse, rămâne „un punct destul de calm”, având în vedere situația regională.