Bombardament rusesc mortal la piața din Sloviansk

Șeful administrației militare regionale Donețk a cerut pe 5 iulie evacuarea civililor din orașul ucrainean Sloviansk, după ce piața centrală a fost lovită de obuze. Pavlo Kirilenko a spus că cel puțin doi oameni au fost uciși și alți șapte răniți în bombardamentul de marți.

El a postat pe Facebook un video care arată coloane de fum care se ridică dintr-o zonă comercială, și poze cu pompieri luptându-se cu focul. Într-un mesaj pe Telegram, Kirilenko spune că forțele rusești „lovesc din nou intenționat zone unde se adună civili”, numind asta „terorism pur”. Atacul de la Sloviansk a avut loc după ce pe 5 iulie trupele ucrainene au stabilit o nouă linie defensiv în Donețk, unde controlează încă mai multe localități importante, chiar dacă s-au retras de la Lisiceansk.

Retragerea uicrainenilor de la Lisiceansk i-a făcut pe ruși să afirme că acum dețin controlul total al regiunii Luhansk, chiar dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să recupereze terenul pierdut. Un raport al ministerului britanic al Apărării spune marți că bătălia pentru Donbas a fost „caracterizată printr-un ritm lent al înaintării”, și prin tiruri de artilerie cu care rușii au ras orașe și localități. Raportul britanic mai spune că luptele din Donețk „vor continua aproape sigur în această manieră”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Sloviansk, noua țintă a atacurilor rusești