Bombele cu ceas din buteliile de gaz de apartament

Lumânări pentru victimele exploziei din Chișinău, 7 octombrie 2018

Nu e limpede ce vor decide autorităţile în legătură cu utilizarea, fie şi neautorizată, a instalaţiilor de genul celei ce a provocat tragedia de la Chișinău.

Patru persoane, inclusiv un copil, au murit, iar altele opt, printre care un pompier, au primit îngrijire medicală în R. Moldova, după o explozie într-un bloc de locuit din Chişinău produsă, preliminar, din cauza unei butelii de gaz. Nu este prima dată când asemenea instalaţii ilegale produc în R. Moldova tragedii, iată de ce numeroase voci cer cetăţenilor precauţie, iar autorităţilor – mai multe acţiuni şi mai puţin PR.

Your browser doesn’t support HTML5

Buteliile de gaz în apartamente - adevărate „bombe cu ceas”

Explozia unei butelii de gaze, instalată cel mai probabil ilegal în unul din apartamentele acelui bloc de locuinţe, este ipoteza la care s-a gândit toată lumea, inclusiv autorităţile, după tragedia de sâmbătă seara în unul din blocurile cu multe etaje din sectorul Râşcani al capitalei care a provocat prăbuşirea a câteva apartamente şi decesul a patru persoane.

Deși este deocamdată doar o ipoteză, asta nu a împiedicat presa să reamintească cel puţin trei alte tragedii similare - de la distrugerea pe jumătate a unui bloc de locuinţe din oraşul Soroca cu 11 ani în urmă, când la fel au murit trei maturi şi un copil, până la explozia de acum 10 ani dintr-un centru comercial din capitală, ce a schilodit şase persoane sau, mai grav, explozia din 2016 de la cafeneaua „La soacra” din piaţa centrală din Chişinău, ce a făcut vreo 17 victime, inclusiv patru morţi.

### Vezi și... ### Șefa cafenelei „La Soacra” condamnată în primă instanță la patru ani de închisoare

Nu au rămas indiferenţi în primul rând cei ce se află în situaţie identică. E vorba despre locatarii unor blocuri multietajate, care, din considerente tehnice, nu sunt dotate decât cu instalaţii electrice. Ar fi vreo câteva mii de astfel de locatari în Chişinău, a estimat astăzi un demnitar de la primărie. Politologul Ernest Vardanean este unul din aceşti locatari, care şi-a făcut astăzi publică indignarea pe o reţea de socializare. Iată ce ne-a spus ulterior într-o intervenţie telefonică:

Moldova, Ernest Vardanean

„Eu am dreptul să pun o întrebare: sunt cetăţean ordinar, nu încalc nici o normă, de ce eu şi familia mea trebuie să fiu expus unui astfel de pericol? Nimic nu justifică comportamentul unor astfel de locatari, care fac economii din contul securităţii celorlalţi?”

Printr-o decizie a furnizorului de curent, decizie care multora acum li se pare injustă, locatarii blocurilor ca cel în care s-a produs deflagraţia au fost lipsiţi cu ceva timp în urmă de privilegiul de a achita doar jumătate din preţul curentului folosit. Aşa se face că mulţi dintre ei, din raţiuni în primul rând de economisire, şi-au dotat locuinţele cu instalaţii ilegale de gaze. Întrebarea acum este: ce au făcut autorităţile, şi cele municipale, şi cele centrale, care, aşa cum o arată reacţiile, au ştiut, dar au păstrat tăcerea în legătură cu aceste adevărate „bombe cu ceas”?

Moldova - Valeriu Paşa, expert, WatchDog.md

Activistul civic Valeriu Paşa, expert în cadrul comunităţii WatchDog, are câteva sugestii referitoare la ce ar fi de întreprins măcar de acum încolo, astfel încât în loc de exerciţii de imagine să existe, în schimb, o politică publică autentică în beneficiul cetăţeanului:

“Autorităţile publice de toate nivelurile trebuie în primul rând să reacţioneze prin politici publice, în primul rând de prevenire. În toată lumea, conducătorii de toate nivelurile vin, în astfel de situaţii, se implică în coordonare, dar nu se bagă să încurce profesioniştii. Ceea ce a făcut premierul Filip a fost o chestie ieftină de piar: să desfăşoare o conferinţă de presă acolo în timp ce oamenii trebuie să-şi facă jobul… adaugă nervozitate, oamenii se complexează… Primul lucru pe care l-am aştepta e să explice cum vor face ca să nu admită repetarea: care sunt măsurile, ce vor întreprinde. Inspecţii la faţa locului? În plus, cetăţenii să ştie că dacă va fi prins cu instalaţie ilegală, vor fi pedepsiţi drastic…”

Consiliul municipal Chişinău a alocat 10 milioane de lei pentru reconstrucţia blocului avariat...

Printr-o decizie luată astăzi, la o zi de la accident, Consiliul municipal Chişinău a alocat 10 milioane de lei pentru reconstrucţia blocului avariat, iar altele 10 milioane – pentru a se asigura cu locuinţe speciale, ce ar putea fi folosite de municipalitate de acum încolo în situaţii excepţionale. Victimele recentei deflagraţii vor primi ajutor şi de la guvern, în acest scop fiind îndreptate vreo 3 milioane de lei.

Nu este limpede deocamdată ce vor decide autorităţile în legătură cu utilizarea, fie şi neautorizată, a instalaţiilor de genul celor ce a provocat tragedia. În timp ce un consilier socialist, care a apărut astăzi într-o conferinţă, făcea pledoarie în favoarea interzicerii lor imediate, primarul interimar, Ruslan Codreanu, a părut ceva mai moderat, spunând că autorităţile vor apela mai degrabă la metoda convingerii.