Ucraina a primit mai multe rachete cu rază lungă de atac din partea SUA și a unor țări europene, însă acestea sunt limitate și nu pot fi utilizate la întreaga lor capacitate. Această situație creează dificultăți Kievului, care caută noi soluții pentru a lovi instalațiile militare din interiorul Rusiei, utilizate pentru a lansa atacuri asupra forțelor și civililor ucraineni, scrie AP.
„Trebuie să ridicăm restricțiile privind utilizarea armamentelor împotriva țintelor militare ruse, în conformitate cu dreptul internațional”, a spus șeful diplomației UE aflat la final de mandat, Josep Borell, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai blocului comunitar la Bruxelles, unde urma să se discute și despre invazia Rusiei în Ucraina.
„Armamentul pe care îl furnizăm Ucrainei trebuie să poată fi utilizat la capacitate maximă, iar restricțiile trebuie să fie ridicate pentru ca ucrainenii să fie capabili să lovească locațiile din care Rusia îi bombardează. Altfel, armamentele oferite de noi sunt inutile”, le-a spus Borrell jurnaliștilor.
Vorbind alături de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, Borrell a condamnat atacurile Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile.
„Rusia vrea să bombardeze o țară europeană până la capitularea totală”, a spus el.
- Te-ar putea interesa și: Piloții ucraineni au început să folosească avioanele F-16 în luptele din Ucraina
Kuleba a spus că aliații Ucrainei vor trebui să se învinovățească pe ei înșiși dacă Rusia va învinge.
„Succesul Rusiei depinde de un singur lucru: capacitatea partenerilor de a lua decizii îndrăznețe. Dacă astfel de decizii sunt luate, Ucraina are succes pe front. Dacă nu sunt luate, atunci ei nu ar trebui să se plângă de Ucraina, ci de ei înșiși”, a spus Kuleba.
Șeful diplomației de la Kiev a insistat că Ucraina dorește să atace „doar țintele militare legitime” din interiorul Rusiei, lucru care poate fi realizat doar dacă aliații elimină restricțiile impuse la utilizarea armamentului furnizat de aceștia.
De asemenea, el a îndemnat Occidentul să își îndeplinească promisiunile de a trimite rapid sprijin militar Ucrainei: „Noi plătim pentru toate aceste întârzieri, cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a spus el.
Kuleba a cerut în special livrarea rapidă a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot. El a îndemnat toate țările care s-au angajat să livreze sisteme Patriot cu luni în urmă să le livreze, în sfârșit.
Ucraina a declarat luna trecută că are nevoie de 25 de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și apăra pe deplin spațiul aerian și pentru a proteja țara de atacurile cu rachete rusești. (CB)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te