Premierul britanic Boris Johnson este așteptat la Kiev, pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și asta la numai câteva ore după ce ar urma să discute telefonic cu președintele rus Vladimir Putin despre tensiunile de la granița ruso-ucraineană, provocată de masarea a zeci de mii de ruși și echipament militar greu.
### Vezi și... ### Mii de intelectuali ruși cer Kremlinului să evite declanșarea unui război împotriva UcraineiPremierul Johnson, s-a precizat la Londra, va insista pe lângă președintele Putin că diplomația este singura cale de rezolvare a conflictelor legate de Ucraina.
Kremlinul, pe de altă parte, a negat că discuția Johnson – Putin va avea loc pe 1 februarie, afirmând că ar putea fi programată „săptămâna aceasta”. Programată inițial pe 31 ianuarie, discuția de luni a fost anulată de premierul britanic.
Tot marți, 1 februarie, secretarul de stat American Antony Blinken discută din nou cu omologul său rus Serghei Lavrov – convorbire care urmează unui schimb dur de acuzații luni seară, între Statele Unite și Rusia, la ședința de numai două ore a Consiliului de securitate ONU.
În timp ce partea americană a acuzat Rusia că pune în pericol pacea prin maneverel de la granițele Ucrainei, diplomații Kremlinului au susținut că tensiunile ar fi provocate de „o frică isterică a Statelor Unite”.
Situația cu care ne confruntăm în Europa este periculoasă...Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield
„Situația cu care ne confruntăm în Europa este periculoasă”, a spus ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cuvântul ei de deschidere. „Acțiunile Rusiei lovesc chiar în inima Chartei ONU.”
În replică, ambasadorul rus Vasili Nebenzia, i-a descris pe americani drept „ provocatori” care „escaladează tensiunile”, deși Rusia nu ar avea nici un plan de a invada Ucraina vecină.
„Aproape că vreți acest deznodământ”, a susținut Nebenzia, „aproape că așteptați ca profețiile voastre să devină realitate”.
Reuniunea Consiliului de securitate, convocată la cererea Statelor Unite, s-a încheiat după numai două ore, fără nici un rezultat concludent, dar pentru administrația Biden a fost ocazia de a etala din nou, hotărârea aliaților occidentali de a face front comun în fața unei posibile agresiuni a Rusiei. Chiar dacă NATO a declarat în repetate rânduri că nu va interveni cu trupe în Ucraina.