Borrell: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell la începutul summit-ului UE de la Bruxelle, 21 octombrie 2021.

Criza prețurilor la energie este rezultatul unui „joc geopolitic major”, a spus joi, la summitul Uniunii Europene, Josep Borrell, coordonatorul politicii externe europene.

### Vezi și... ### Guvernul caută surse „alternative” de gaze naturale

„Actualele prețuri la energie sunt consecințele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”, a spus Josep Borrell fără a face o referire directă la Rusia și Gazprom.

Afirmațiile lui Borell vin după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarase cu o zi înainte - în Parlamentul European - că până în acest moment, compania rusă Gazprom și-a respectat numai contractele de lungă durată dar nu a reuşit să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, cum făcea în trecut. Pentru von der Leyen, actuala criză a gazelor din Europa este un argument în plus pentru a se accelera tranzitul spre sursele alternative de energie, spre energia verde pentru a reduce dependența Europei de importurile de gaze.

Nici Borrell, nici Von der Leyen nu au comentat motivele care ar stat în spatele reticenței Gazprom de a răspunde cererilor de livrări suplimentare dar majoritatea observatorilor sunt de părere că scopul companiei este de a forța UE, în primul rând autoritățile de reglementare din Germania, să aprobe pornirea gazoductului Nord Stream 2, terminat recent.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Afirmațiile lui Josep Borrell par să intre în contradicție cu poziția oficială a Germaniei, care consideră că majorarea prețurilor la energie este rezultatul creșterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Administrația de la Moscova a semnalat intenția de a crește livrările de gaze spre Uniunea Europeană, dar doar în baza unor contracte pe termen lung.

### Vezi și... ### Președintele Putin spune că Rusia este gata să crească livrările de gaze către Europa