AIE trebuie să încerce un exercițiu intelectual

Să examineze posibilitatea unei rotiri a cadrelor la vârf.



În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre impactul eșecului alegerilor prezidențiale asupra imaginii guvernării.



Your browser doesn’t support HTML5

Dialog Gheorghe Cojocaru - Vasile Botnaru



Gheorghe Cojocaru: „Anularea datei alegerilor șefului statului, după ce a fost fixată printr-o Hotărâre votată de Partidul Democrat și opoziția comunistă, din cauza „lipsei” candidaților la această, funcție pune într-o lumină proastă actuala guvernare democratică. Iată că cele trei voturi ale grupării lui Dodon nu au putut înclina balanța în favoarea alegerii președintelui și nu au oferit, deocamdată, soluția pentru depășirea acestui impas constituțional”.

Europa Liberă: Pe durata acestui time-out, lumea se întreabă cum poate fi găsită soluția, alta decît ce a lui Igor Dodon ?

Gheorghe Cojocaru:
„Înainte de toate, ar fi necesar să se precizeze dacă liderii actualei guvernări de coaliție sunt deciși să meargă în continuare împreună. Dacă sunt hotărâți să păstreze Alianța pentru Integrare Europeană și actuala formulă de guvernare și să evite alegerile parlamentare anticipate, atunci răspunsul la întrebarea dvs. trebuie căutat în interiorul Alianței, astfel încât fiecare dinte cele trei componente să-și aducă contribuția maximă la depășirea impasului constituțional”.

Europa Liberă: Bine dar în interiorul Alianţei oare mai sînt „ași în mânecă”? Nu au fost oare epuizate toate posibilităţile?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu au fost epuizate. Trebuie să plecăm și de la noul context creat de desprinderea celor trei deputați din blocul opoziției comuniste, și de la necesitatea de a identifica resurse nevalorificate în interiorul Alianței. Alianța ar putea să procedeze în conformitate cu regula matematică conform căreia dacă se schimbă locul termenilor, suma nu se schimbă. Altfel spus, să încerce, cel puțin, un exercițiu intelectual și să examineze posibilitatea unei rotiri a cadrelor la vârf, cum se spunea pe timpuri. Dacă actualul candidat al Alianței, Marian Lupu, nu are șanse să fie votat, să se identifice un alt candidat al Alianței, care poate avea mai multe șanse să fie ales”.

Europa Liberă: Și cine ar putea fi acesta?

Gheorghe Cojocaru:
„Premierul Vlad Filat se pare că ar putea întruni și sprijinul Alianței, și al grupării lui Igor Dodon , dacă s-ar realiza o înțelegere a Alianței în acest sens”.

Europa Liberă: Şi cine ar prelua funcţia de prim-ministru atunci?

Gheorghe Cojocaru:
„Actualul președinte-interimar și președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care a declarat că este gata să facă un pas înapoi pentru a debloca situația. Cu atât mai mult că președintele Lupu are în cariera sa publică o experiență ministerială.

Europa Liberă: Dar, Vlad Filat a declarat foarte tranşant că nu vrea să devină Președinte?...

Gheorghe Cojocaru:
„Este adevărat, dar tot el a declarat anul trecut că și-ar dori să devină șef de stat. Prin urmare, declarațiile au o valoare relativă. Mult mai important este, dacă se va merge, la modul ipotetic, pe un asemenea scenariu, să se cadă de acord asupra prerogativelor pe care le va avea, și le va dori să le aibă, viitorul președinte. Or, aici partenerii de Alianță vor trebui să dea dovadă de mai multă generozitate în raport cu cel care va prelua responsabilitatea de șef al statului și le va asigura un mandat electoral de patru ani”.