In aceasta saptamînă, se implinesc 20 de ani de cind in Rusia se află la putere Vladimir Putin, ca premier si președinte. Colegii nostri de la serviciul Belarus al Europei Libere au stat de vorba cu expertul in Rusia, Brian Whitmore, de la CEPA – Centrul European de Analiza Politică de la Washington, care crede ca „sistema” este elementul de continuitate in întreaga politica a Rusiei, din perioada evului mediu, trecind prin tarism, stalinism si comunism, prin anii lui Ieltin și pina la Putin. Iata explicația expertului american:
Your browser doesn’t support HTML5
Brian Whitmore: „Sistema” este cum au fost rușii dintotdeauna. Și nu este prin institutii, ci printr-un fel de aranjamente neoficiale. Retele de prieteni, rețele de influența, legături criptocratice, intelegerea și participarea la un context corupt, dacă vreti.
Nu este „un sistem” ca în Occident, care se bazează pe institutii; este o structură care se bazează pe legaturi neoficiale și aceste rețele neoficiale au funcționat întotdeauna în Rusia. Dacă ne întoarcem în timp și citim despre Rusia medievală vom vedea, în literatura clasică pe acest subiect, că putem să asemănăm imediat Rusia Medievală cu cea a lui Putin.
Era la fel pe vremea țarilor, la curtea lui Nicolae I, în biroul politic al lui Brejnev: politica a rămas aceeași, de pe vremea marelui ducat al Moscovei, trecînd prin Imperiul rus, pînă la URSS, pînă la Rusia post-sovietică și fiecare lider al Rusiei este, într-un fel, creat de această „sistema” și își si pune propria amprenta pe ea. In timpul războiului rece, sistema s-a întrupat în comunism, care a fost o manifestare perfectă a ei. In perioada post Războiul Rece, a lui Ieltin, sistema a devenit foarte difuză, un fel de balkanizare a ei. Și ceea ce a făcut Putin este că a re-centralizat-o; și a mai făcut ceva nou, inovativ, a externalizat-o. A folosit-o ca pe o armă împotriva vecinilor Rusiei și împotriva Occidentului.
Și într-un conflict sistemic, cum este cel de acum, în mai multe capitale occidentale există un fel de gîndire optimistă, sau așa cum și-ar dori ea să fie, că ar exista numai problema Putin și că atunci când Putin va dispărea de la putere, va dispărea si problema cu Rusia. Ei bine, eu nu cred asta! Eu cred că avem acum o competitie între doua sisteme: sistemul occidental, care este bazat pe institutii și pe domnia legii, pe transparență, pe asumarea răspunderii, pe respectarea unor contracte. Către zona de Est vedem că sistemul politic este dominat de aceasta „sistema”, care este o institutie a corupției de stat și cele doua sisteme pot să coexiste, dar nu pot fi aliate, vor fi în permanență în conflict, iar sistema tinde să se exindă cît de mult va putea. Ceea ce numim noi acum un război hibrid este o confruntare între tendinta acestei sistema de a se păstra și întări pe teritoriul fostei URSS, pe teritoriul fostului Pact de la Varsovia și de a se întinde către Occident.”
Jurnalistul belarus l-a întrebat pe analistul politic american, dacă se subînțelege astfel că Rusia nu va putea avea niciodată un sistem democratic?
Brian Witmore: „Nu vreau sa spun că va fi mereu coruptă în viitorul apropiat, căci e un fel de determinism, dar cred că pot să spun că are o predispozitie către corupție. Cred că fără o schimbare fundamentală în cultura politică, Rusia va continua să rămînă coruptă. Am amintit cum arăta curtea rusă în perioada medievala, și ea era, potrivit istoricilor, marcată de un camuflaj realizat prin ceremonial și secretomanie și prin producerea de zgomote care să ascundă sisetmul oligarhic printr-un sofisticat sistem de protocol, cu o nomenclatură atotputernică. Citind astfel de descrieri, nu poți să nu te gîndesti la cercul intim din jurul lui Putin. Forme extreme de protocol pentru a camufla secretomania, producerea de zgomote ca să fie ascunsa realitatea unui sistem corupt oligarhic asta e ceea ce vedem și acum.
Cam asta vreau sa spun că esența a rămas aceeași. Indiferent dacă aveai țari si boieri, sau secretari generali și birouri politice, sau Parlament, ai avut mereu de-a face cu sistema. Ceea ce este iar comun, în toata aceasta istorie este că mereu a fost imitat Occidentul, formele Occidentului, dar nu și esența, care în cazul Rusiei a fost mereu bazată pe corupție
Dacă vrei să o pui problema în termeni marxisti, sistema este structura economica și imperialismul este ideologia, este suprastructura ideologică. Si aceste doua elemente functionează împreuna în multe feluri. Cînd ai oligarhi ruși care înfiinteaza rețele de influentă în țările occidentale, asta contribuie la întărirea sistemei, a corupției din Rusia și ajută și la răspindirea puterii imperialiste a Rusiei. Functionează prin oligarhi. Și oligarhia și imperialismul merg mînă în mînă; aceste două lucruri nu sunt incompatibile.
Ai interesele economice care sunt legate de modul în care se fac afacerile, de rețele neoficiale, de rețele de corupție, care sunt și rețele de influențare. Ele pot fi desfășurate în tarile vecine Rusiei, și gîndiți-vă numai la Ivanișvili în Georgia, gîndiți-vă la Ianukovici în Ucraina, la Medveciuk în Ucraina și dacă vreti să mergem mai departe, gîndiți-vă la Nord Stream. Orice afacere coruptă, care emană din Rusia și merge spre vecinii Rusiei și spre mai departe, către Occident, fiecare înțelegere făcută prin corupție, fiecare spălare de bani, fiecare afacere energetică, crează o rețea și această rețea de oameni este cooptată în ceea ce numesc sistema, într-o anume măsură.
Cînd se fac afaceri cu Rusia, ele se fac în baza acestei reguli nescrise. Un oficial georgian mi-a spus cîndva că toți avem cuvinte „magice” cînd facem afaceri cu Vestul - și aceste cuvinte sunt transparență și domnia legii, dar cînd facem afaceri cu Rusia, acest cuvint magic este „șpagă”. Astfel funcționeaza această Rusie cleptocratică și imperialistă și ele sunt inseparabile și se completeaza una pe alta.
Or asta este incompatibil cu sistemul occidental. Gîndiți-vă numai la ce însemnătate au contractele în Occident față de Rusia. Dacă semnez un contract în Occident acest contract
Daca ai un contract în Rusia, el este atît de puternic cît ești tu de puternic...
mă leagă de ceea ce am semnat, este secret, și poate fi aplicat prin impunerea legii, adus în instanțe independente pentru a rezolva orice dispută. Daca ai un contract în Rusia, el este atît de puternic cît esti tu de puternic - sau dacă ai oamenii tăi care să impună respectarea lui - așa că este un mod total diferit de a întelege un contract de afaceri. Este, asadar, diferit înteles în Occident și în sistema.
Aceste două lucruri sunt incompatibile și de aceea sunt atît
Starea va fi de conflict între Occident și Federatia Rusă, pe termen lung ...
de pesimist și cred că starea va fi de conflict între Occident și Federatia Rusă, pe termen lung. Bătăliile se duc acum între aceste două sisteme incompatibile în țările de pe primul front, precum Ucraina, Georgia și Moldova.”
Opinia analistului politic de la Washington, de la CEPA, Brain Withmore, în dialog cu Serviciul belarus al postului nostru de radio.