București, 10 august 2018 (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

„Lovitură de stat”, „interese străine”, „huligani”, „finanțări din străinătate” etc.: regăsim recuzita discursului folosit de regimul comunist atunci când încerca să mascheze teroarea din țară.

„Și bătut și cu banii luați”, spune o vorbă ce există și într-o variantă mai „colorată”, pe care nu avem cum să o reproducem aici. Vorba este acum extrem de actuală, când vedem ce se întâmplă cu ancheta privind reprimarea manifestației din 10 august.

Știm bine că Parchetul General a declanșat atunci investigații despre posibilele abuzuri comise de jandarmi ca și, de altfel, despre agresiunile comise de unele persoane asupra jandarmilor. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei și a văzut în special că reacția Jandarmeriei a fost disproporționată, de o violență pe care nimic nu o putea justifica. S-au înregistrat la Procuratură 800 de plângeri ale unor manifestanți agresați de către jandarmi. Pe măsură ce ancheta înainta, devenea tot mai evident că ea trebuia să ajungă, inevitabil, la cei care au ordonat acțiunea în forță, adică în primul rând la ministrul de interne Carmen Dan. Totodată, se confirmau bănuielile ivite chiar în seara de 10 august, conform cărora tulburările ce au însoțit mitingul diasporei au fost premeditate de către autorități, tocmai pentru a cauționa intervenția jandarmeriei.

Că avem a face cu un scenariu pervers se confirmă în aceste zile. Liviu Dragnea și Carmen Dan pretind că în 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat și că, în consecință, jandarmeria a acționat perfect legal. Carmen Dan a avut tupeul să declare că la Parchet s-a desfășurat un „festival de plângeri”, ceea ce aruncă în derizoriu suferințele îndurate de manifestanții pașnici, care au fost loviți și gazați fără motiv. Imediat, Jandarmeria a cerut o anchetă privind pretinsa „lovitură de stat”, demers care sabotează ancheta în curs a Parchetului General.

„Lovitură de stat”, „interese străine”, „huligani”, „finanțări din străinătate” etc.: regăsim recuzita discursului folosit de regimul comunist atunci când încerca să mascheze teroarea din țară. Sunt, așa cum s-a remarcat, cuvintele utilizate de Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989, când se referea la reprimarea revoltei populare de la Timișoara. O coincidență sinistră care confirmă, o dată în plus, vocația dictatorială a lui Liviu Dragnea, conducătorul de facto al coaliției de guvernământ.