La prezentarea proiectului de rectificare bugetară, premierul Dorin Recean a spus că alocarea acestor fonduri este posibilă „doar datorită deschiderii enorme din partea Uniunii Europene de a fi alături de Moldova pe drumul modernizării”.
„Pentru aceasta este nevoie să investim masiv în infrastructură, să facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai în toate raioanele”, a spus prim-ministrul în cadrul ședinței plenare din 7 aprilie.
Proiectul de lege a fost salutat de deputații din majoritatea parlamentară PAS, care au cerut alocarea mai multor fonduri pentru proiectele de reparație a drumurilor locale și regionale, dar și pentru proiectele de apă și canalizare.
De cealaltă parte, deputații din opoziția comunistă și socialistă, au criticat proiectul de buget, despre care au spus că este unul cu tentă electorală și au susținut că rectificarea bugetară va duce la creșterea datoriei publice a statului, în condițiile în care, autoritățile estimează un deficit de aproape 18 miliarde de lei pentru acest an.
Descris de premierul Dorin Recean drept cel mai mare pachet financiar alocat pentru investiții, proiectul de lege privind rectificarea bugetară a fost adoptat în prima lectură cu votul a 55 de deputați PAS, în vreme ce 16 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, alături de un deputat neafiliat s-au abținut de la vot.
Ce prevede bugetul propus de Guvern?
Rectificarea bugetară, denumită și „Bugetul Plus”, prevede alocarea a opt miliarde de lei, bani care provin din Planul de Creștere Economică pentru Moldova și ajutorul pentru sectorul energetic.
Jumătate din suma alocată, adică 4 miliarde de lei, potrivit prim-ministrului, va fi folosită de autorități pentru a finanța compensarea în factură a primilor 110 kWh de energie electrică consumați de toate gospodăriile din țară pentru tot acest an.
De ajutoare vor beneficia și întreprinderile din sectorul agro-alimentar, care vor primi compensații ce vor acoperi 50% din creșterea de tarif la energie pentru tot anul, dar și administrația publică locală, care va acoperi creșterile de tarif pentru grădinițe, școli și alte instituții sociale.
Premierul Dorin Recean a anunțat că autoritățile au prevăzut la rectificarea bugetară și un ajutor de Paști pentru familii, fără a oferi însă precizări la acest capitol.
Alte 4 miliarde de lei vor fi folosite pentru a repara drumurile locale, raionale și regionale. Câte 200 de milioane de lei vor fi alocate pentru a oferi asistență agricultorilor și antreprenorilor, pentru a face investiții și deschide noi locuri de muncă în R. Moldova, a precizat premierul Dorin Recean.
200 de milioane de lei vor fi alocați de autorități pentru a moderniza cantinele tuturor școlilor din țară, cu scopul de a pregăti implementarea programului de alimentație gratuită a elevilor din gimnaziu, începând cu 1 septembrie.
Guvernul va aloca alte 60 de milioane de lei pentru a oferi câte 3.000 de lei adaos la salariu pentru tinerii care se angajează pentru prima dată, în companii din domeniile strategice pentru stat.
- Citește și: Guvernul alocă 8 miliarde de lei pentru compensații și proiecte de investiții, din ajutoarele UE
Măsura, care este o promisiune din campania electorală din toamna trecută a președintei Maia Sandu, prevede că banii vor fi oferiți pentru o perioadă de 12 luni.
Premierul Dorin Recean a spus că o parte din banii care vor fi alocați, în special pentru compensații, vin din pachetul de asistență în domeniul energetic al Uniunii Europene, în sumă de 250 de milioane de euro, anunțat la începutul lunii februarie de comisara europeană pentru extindere, Marta Kos.
Restul banilor provin din avansul de 300 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană prin Planul de Creștere Economică pentru Moldova, anunțat în octombrie 2024 de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și recent aprobat de blocul comunitar. Fondurile vor ajunge pe conturile guvernului moldovean în următoarele săptămâni, a precizat premierul Dorin Recean.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te