Este vorbă de tronsonul către Serbia al gazoductului TurkStream, proiectul nuclear Belene și gazoductul Komotini-Haskovo prin care în Bulgaria și în țările vecine urmează să importe gaze azere și gaze lichefiate americane de la viitorul terminal Alexandroupolis. Informația a fost anunțată de Ministerul Energeticii.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru amânarea, cel mai probabil cu 7 luni, a punerii în exploatare a gazoductului în direcția Serbiei cu o lungime de 474 de km și capacitate de peste 16 miliarde m3 pe an, a vorbit primul ministru Boiko Borisov după ce a inspectat cu elicopterul lucrările de construcție. Termenul de 31 mai va fi amânat până la finele lui decembrie în cel mai bun caz. Funcționarea la capacitatea maximă urmează să înceapă la 1 ianuarie 2022.
Constructorii au declarat că întârzierea se datorează măsurilor antiepidemice. Livrările de echipamente și tuburi bat pasul pe loc. O mare parte din muncitorii sunt cetățeni străini pentru care carantina de 14 zile la sosire în țară este obligatorie. Apar alte probleme administrative. În condițiile stării de urgență de pildă, nu funcționează hotelurile.
Gazoductul bulgaro-elen este privit în Bulgaria drept o alternativă la gazele rusești. Pe data de 30 octombrie prin el urmează să înceapă importul a 1 miliard de m3 gaze azere pe an în cadrul programului de diversificare energetică. Până la finele lunii viitoare vor fi livrate toate tuburile pentru tronsonul bulgăresc.
### Vezi și... ### „Liderii populişti au probleme pe toate meridianele cu prezenta criză” (Iulian Chifu/adevărul.ro)Săptămâna trecută câteva medii moscovite au informat despre amânarea licitației pentru continuarea proiectului nuclear Belene în care Bulgaria a investit miliarde până acum. Ministerul bulgar al Energeticii nu a anunțat o dată nouă. Au depus oferte de participare concernul „Rosatom”, Corporația nucleară chineză, Corporația pentru hidroenergetică și proiecte nucleare a Republicii Coreea, Framatom și General electric – în calitate de producători de echipamente.
Opoziția de dreaptă și experți independenți avertizează că proiectul nuclear este păgubos pentru Bulgaria care a fost obligată printr-o sentință a Arbitrajului internațional de la Paris să plătească Rusiei cele două reactoare de 1 000 MW produse. Țara însă nu poate renunța la proiect fără a incasa pagube de miliarde și în aceste condiții guvernul Borisov caută soluția de compromis.