Bulgaria acuză Rusia de șantaj pentru oprirea gazelor

Stația de compresare Slavianskai, operată de Gazprom, punctul de pornire al magistralei Nord Stream 2, acum neutilizată (arhivă)

Premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat Rusia de „șantaj” și a avertizat că ar putea răspunde prin „revizuirea contractelor cu Gazprom, inclusiv cel privind tranzitul” de gaze, după ce Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria din cauză că nu au plătit în ruble, în conformitate cu noile cerințe ale Moscovei,.

Poziție reluată și de ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, care a spuns că „în actualele circumstanțe, de care Gazprom se face vinovat, revedem toate mecansimele si riscurile. Dar asta nu înseamnă că vom creea probleme artificiale țărilor vecine”, în primul rând Serbiei și Ungariei.

Din martie, printr-un decret al președintelui rus Vladimir Putin, așa-numitele țări „neprietenoase”, din care fac parte toate țările UE, sunt obligate să plătească pentru energia din Rusia în ruble, măsură gândită în primul rând ca să susțină cursul rublei, pe fundalul sancțiunilor internaționale masive impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Ungaria este singura țară UE care a acceptat condițiile noi ale Rusiei iar miercuri, ministrul de externe Peter Szijjarto asigura, într-o postare pe Faebook că „oprirea livărilor de de gaze către Bulgaria, nu înseamnă și oprirea tranzitului prin Bulgaria”.