Tema corupției domină campania pentru alegerile parlamentare anticipate de la 11 iulie la care se vor prezenta 15 partide și 8 coaliții.
Your browser doesn’t support HTML5
Revizuirea guvernării ex-premierului Boiko Borisov, de câtre guvernul interimar condus de Stefan Ianev, înclină preferințele alegătorilor spre partidele zise ale protestului ale căror exponent este considerat președintele Rumen Radev.
Copilul îndragit al lui Borisov – construcția de autostrăzi, este tot mai aspru criticat de miniștrii Dezvoltării Regionale și al Economiei Violeta Komitova și Kiril Petkov.
### Vezi și... ### Statele Unite lovesc în corupția din BulgariaKomitova a anunțat că în ultimii doi ani a fost practic ignorată Legea licitațiilor publice și construcția unor loturi cu lungime totală de peste 150 de km ale autostrăzii „Hemus” - Boaza-Plevna-Veliko Târnovo, este realizata la baza sistemului „in-house” în care o companie de stat împarte contracte de sute de milioane unor companii private.
Guvernul a comandat aceasta activitate companiei „Autostrăzi” care a încheiat contracte de împromut de muncitori și mașini grele cu mai multe companii private. „Autostrăzi” însă nu dispune nici de oameni, nici de tehnica necesară așa că sistemul „in-house” practicat în Uniunea europeană la nivelul primăriilor a devenit un mijloc de alegere a constructorilor reali la baza unor prețuri pe kilometru autostradă ce depășesc până la două ori cele ale tronsoanelor Iablanița-Boaza și Șumen-Belokopitovo construite prin licitații.
Ministrul Komitova a inspectat lotul Plevna—Veliko Târnovo în apropierea localității Kuțina. Ea a anunțat că guvernul Borisov a plătit căteva sute de milioane de euro unor companii la baza contractelor „in-house” cu doi ani înainte aprobării proiectului. Un eventual faliment al unora ar echivala cu pierderea avansului.
Aflând de vizita ministrului constructorii au adus în zona câteva zeci de utilaje grele protestând împotrivă acțiunilor guvernului interimar.
Ministrul Komitova a avertizat că la baza sistemului „in-house” responsabilitatea pentru calitatea drumului îi revine companiei „Autostrăzi”, nu constructorilor reali. În acest mod statul va trebui să preia costul eventualelor lucrări de reparații.
Pozițiile foștilor guvernanți sunt slăbite de prescrierea de peste 5 miliarde euro - datorii la fisc, creditarea în condiții avantajoase a unor companii apropiate ex-premierului și de proiectele păguboase cu Rusia în energetica ale foștilor guvernanți.