Bulgaria: ciocniri cu poliția în timpul protestelor față de restricțiile antiepidemice

În Bulgaria, protestatari care se opun vaccinării și restricțiilor antiepidemice s-au ciocnit cu poliția în fața clădirii parlamentului de la Sofia, în timp ce țara înregistrează un număr record de noi cazuri de covid.

Manifestanții au reușit să treacă de cordonul de poliție, în timpul protestelor din 12 ianuarie, și să ajungă până la scările parlamentului înainte de a fi împinși înapoi. Opt ofițeri de poliție au fost răniți, potrivit ministerului de Interne de la Sofia. Unii protestatari s-au îndreptat apoi spre clădirea guvernului și spre ministerul Sănătății, dar au fost reținuți de poliție.

Aproximativ o mie susținători ai partidului naționalist Vasrajdane (Renașterea) - care deține 13 locuri din 240 ale parlamentului - au participat la proteste. Aceștia au spus că vor rămâne în fața Legislativului până când cererile lor privind anularea obligativității purtării măștilor și a așa-numitelor certificate verzi vor fi îndeplinite.

### Vezi și... ### Londra nu va adopta noi restricții sanitare/ Președintele Macron vrea să le facă „viața dificilă” francezilor nevaccinați

Autoritățile bulgare au impus obligativitatea prezentării certificatelor sanitare care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ la covid pentru intrarea în locuri precum restaurante, cafenele, centre comerciale și săli de sport. De asemenea, bulgarilor li se cere să poarte măști în spații publice închise și în transportul public.

Bulgaria are cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din Uniunea Europeană - doar o treime din populație fiind complet vaccinată împotriva COVID-19. Pentru a stimula vaccinarea, noul guvern centrist a oferit 75 de leva (43,59 dolari) pensionarilor care își administrează serul după schema completă sau primesc un rapel.

Bulgaria se confruntă cu un al cincilea val de infecții provocat de varianta omicron, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate un număr record de 7.062 de cazuri și 89 de decese asociate infecției, potrivit datelor oficiale.

### Vezi și... ### Antivacciniştii şi relativizarea Holocaustului