Bulgaria: continuă protestele antiguvernamentale

Proteste la Sofia, Bulgaria, 13 iulie 2020.

În Bulgaria continuă protestele antiguvernamentale iar mii de oameni au ieșit din nou luni, pe străzile din Sofia, pentru a cere demisia guvernului condus de Boris Borisov, acuzat de corupție. Din nou, proteste au avut loc și în alte orașe, între care Burgas și Varna la Marea Neagră.

De data aceasta, manifestanții au mers de la sediul guvernului la cel al Ministerului de Interne, unde au protestat împotriva brutalității cu care poliția ar fi intervenit la demonstrațiile anterioare și au cerut și demisia ministrului de interne. Se cere și demisia Procurorului General, Ivan Geșev.

Miercuri, opoziția socialistă – care în această confruntare sprijină cauza președintelui Rumen Radev și a protestatarilor – a anunțat că înaintează o moțiune de cenzură. Cere demisia guvernului în decurs de două săptămâni și organizarea de alegeri generale anticipate.

Protestele au fost provocate de descinderea, pe 9 iulie, a procurorilor la sediul președinției, unde doi consilieri ai președintelui au fost reținuți și interogați iar birourile lor au fost percheziționate sub bănuiala de trafic de influență. În două dosare diferite de corupție, despre care criticii și opoziția susțin că sunt motivate politic, fiind un atac concertat al guvernului și Procuraturii Generale la dresa președintelui țării.

Premierul Boris Borisov, aflat la putere aproape fără întrerupere din 2009, a declarat deja duminică faptul că guvernul nu va demisiona.