Your browser doesn’t support HTML5
O delegație a Parlamentului European a analizat timp de două zile la Sofia situația cu supremația legii și libertatea presei.
Vizita a avut loc pe fundalul criticilor la adresa Comisiei Europene că nu ar fi reacționa la sancțiunile americane aplicate unor oligarhi și funcționari de stat bulgari în cadrul Legii Magnitski. Respectiv, că nu ar fi reacționat la degradarea situației din Bulgaria care însă a determinat Statele Unite să penalizeze cetățeni bulgari pentru corupție.
Delegația Parlamentului European a fost compusă din 7 eurodeputați – membri ai grupului de monitorizare al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, și 16 experți.
Au avut loc întâlniri la cel mai înalt nivel – cu președintele Rumen Radev, viceprim-ministrul pentru fondurile europene Atanas Pekanov, miniștrii de Interne, al Justiției și al Culturii Boiko Rașkov, Ianaki Stoilov și Velislav Minekov, procurorul-șef Ivan Gheșev, avocatul poporului Diana Kovaceva, cu reprezentanți ai unor ONG-uri.
„În centrul dezbaterilor s-a aflat respectarea supremației legii, libertatea presei, combaterea corupției la nivel înalt”, a declarat șefa delegației Sophie int Veld.
Situația în Bulgaria a fost discutata în urmă cu o săptămână în Parlamentul European în lumină sancțiunilor americane impuse unor cetățeni bulgari în baza Legii Magnitski – cele mai serioase sancțiuni impuse împotriva cetățenilor unei țări UE. Tema dezbaterilor a fost „Bulgaria: sancțiunile americane și principiile statului de drept.”
Comisia Europeană a fost criticată de mai mulți deputați europeni pentru faptul că timp îndelungat nu a reacționat la o degradare a situației, care a dus la impunerea sancțiunilor americane.
Bulgaria a retrogradat în ultimii 13 ani pe locul al 35-lea, pe al 112-lea în clasamentul libertății presei în clasamentul organizației Reporteri fără Frontiere.
Tot în această perioadă, justiția bulgară nu a pronunțat nici-o sentință în puținele cazuri de corupție la nivel înalt.
Participanții la protestele fără precedent de anul trecut au cerut, concomitent cu demisia premierului de atunci Boiko Borisov și cea a procurorului șef Ivan Gheșev, acuzat de mușamalizarea unor cazuri de corupție și orchestrarea de dosare împotriva unor oponenți ai lui Borisov.
Președinta grupului de monitorizare Sophie ind Veld a declarat că procurorul general Gheșev nu a răspuns unor întrebări puse de deputații europeni. Totodată, a susținut că acesta ar bloca anchetele în care este implicat numele ex-premierului și lider al partidului GERB, Boiko Borisov.