Bulgaria: după patru alegeri în 18 luni, Boiko Borisov se întoarce la putere

Rezultatele parțiale ale alegerilor anticipate din Bulgaria arată că GERB, partidul de centru-dreapta al longevivului lider Boiko Borisov, va reveni la putere. Scrutinul de duminică a fost al patrulea din ultimele 18 luni.

După numărarea a 99% din voturi, rezultatele parțiale arată că partidul GERB a obținut 25,4% din voturi, fiind urmat de partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP) al fostului premier Kirill Petkov, cu 20,2%.

Prezența la vot pe 2 octombrie a fost de aproximativ 30 la sută.

### Vezi și... ### BBB: Brazilia, Bosnia, Bulgaria, șocul dreptelor naționaliste și cine va primi Nobelul de literatură

Fostul premier Kirill Petkov și fostul ministru de finanțe Assen Vassilev, copreședinți ai partidului PP, au declarat că nu vor participa la o coaliție cu GERB.

„Este responsabilitatea GERB să formeze un guvern. Am promis că nu vom participa niciodată la o coaliție cu GERB și cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și ne vom ține promisiunea", a declarat Petkov. DPS este un partid susținut de etnicii turci. Vassilev a adăugat că atât GERB, cât și DPS sunt un „simbol al corupției” în politica bulgară.

Bulgaria este afectată de blocaje politice din 2020, când a fost zguduită de proteste la nivel național provocate de ani de corupție. O mare parte din furie a fost îndreptată împotriva lui Borisov și a partidului său GERB. Ultimul guvern, condus de Petkov, s-a prăbușit în iunie, după doar șase luni, când unul dintre partenerii săi de coaliție a demisionat.

Petkov și partidul său pro-reformă au sprijinit Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, asta într-o țară care este în mod tradițional pro-Moscova.

Ulterior, Petkov a acuzat Kremlinul că a ajutat la orchestrarea prăbușirii guvernului său, care a refuzat să plătească gazul în ruble, așa cum a cerut Rusia.

### Vezi și... ### Noul gazoduct inaugurat în Bulgaria, considerat o „eliberare” de importurile rusești

După ce și-a exprimat votul la începutul zilei de 2 octombrie, Borisov a declarat reporterilor că Bulgaria trebuie să se poziționeze în mod clar cu privire la războiul actual al Rusiei în Ucraina.

„Cu această agresiune, cu acest război, cu un agresor clar în fața (președintelui rus Vladimir) Putin - (nu am) nimic împotriva poporului rus - cu această farsă cu referendumurile, Bulgaria trebuie să fie foarte clară, categorică și precisă cu privire la locul său în Uniunea Europeană și în NATO”, a spus el, adăugând că intrarea Bulgariei în zona euro ar trebui să fie primul și cel mai important obiectiv.

Pe lângă GERB și „Continuăm Schimbarea”, se așteaptă ca în Parlamentul cu 240 de locuri să mai intre cinci partide:

  • partidul etnicilor turci, cu 13,7% din voturi;
  • partidul pro-rus de extremă dreapta „Vazrazhdane” (Renaștere) cu 10,2%;
  • Partidul Socialist cu 9,3%;
  • grupul liberal anticorupție Bulgaria Democrată cu 7,5%;
  • nou-înființatul partid naţionalist „Răsăritul Bulgariei”, cu 4,6 la sută.

Ascensiunea partidului „Vazrazhdane”, care și-a dublat scorul față de alegerile anterioare, când a obținut numai 4,9%, a fost facilitată, potrivit observatorilor, de sentimentele pro-rusești ale bulgarilor, un teren fertil pentru propaganda agresivă a Kremlinului în țara balcanică.

„Vazrazhdane” a promis că va scoate Bulgaria din UE și NATO și va promova politici prietenoase cu Kremlin-ul.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.