Bulgaria: Fraudarea fiscului prin raportarea de pierderi

Prin recunoașterea unor pierderi în valoare de sute de milioane de euro Ministerul de Finanțe din Bulgaria a scutit câteva companii de producție și comerț cu produse petroliere de plata unor taxe. Mediile sofiote menționează pe primul loc Lukoil Bulgaria.

Your browser doesn’t support HTML5

Bulgaria: Fraudarea fiscului prin raportarea de pierderi


La Sofia, în fața Comisiei de buget a Parlamentului, Ministrul de Finanțe, Vladislav Goranov, a spus că de două ori – în 2008 și 2013 - fiscul a recunoscut pierderile raportate de câteva companii, reducând pe o perioadă de 5 ani obligațiile acestora. Ministrul a adăugat că astfel de practici nu mai sunt tolerate. Sunt neutralizate tentativele de realizare a așa-zisului export al profitului în paradisuri fiscale.

Profesorul Rumen Ghecev, deputat din grupul socialist, a anunțat că, după privatizare, companiile respective nu au plătit taxe, cu excepția TVA. Făcând aluzie la cele două companii ale concernului Lukoil, el a adăugat că una plătește taxă asupra profitului în Serbia, dar nu și în Bulgaria. 15 ani compania lucrează pe hârtie, în pierdere, iar președintele acesteia a fost menținut în post și apare la recepții oficiale împreună cu Ministrul de Finanțe.

### Vezi și... ### Poveste de Crăciun: cum exportă mafia italiană deșeuri toxice în Bulgaria


Lukoil Neftochim Burgas, cu un volum al afacerilor de 3 miliarde euro pe an, și Lukoil Bulgaria – cu 1,7 miliarde, sunt printre cele mai mari companii în sud-estul Europei. În ultimii 10 ani însă, cu mici excepții, ambele au lucrat în pierdere. În 2018, prima companie - rafinăria de la Burgas – cea mai mare în Balcani, a raportat pierderi în valoare de 130 de milioane de euro, informează cotidianul „Sega”.

În pierdere a lucrat o perioadă de 10 ani și lanțul de benzinării Lukoil. În ultimii 4 ani, volumul afacerilor a fost de 8 miliarde, dar profitul – zero, informează medii sofiote.

### Vezi și... ### Proiectul nuclear „Belene” provoacă majorări de prețuri în Bulgaria


Lukoil deține 80% din capacitatea depozitelor vamale de carburanți. Alte 15% aparțin unei companii dependente de rafinăria Lukoil Neftochim. În acest mod, este menținut un monopol, constată ONG-ul „Prețuri juste ale carburanților” care a cerut intervenția procuraturii.

Opoziția bulgară de dreapta critică noul proiect de lege pentru comerțul cu produse petroliere, afirmând că în spatele promisiunilor de a combate contrabanda și fraudarea fiscului se ascunde interesul companiei Lukoil Bulgaria de a scoate din piață comercianții mici.