Fiscul de la Sofia a propus prescrierea a peste 20 de mlrd. leva (aprox. 10 miliarde euro) din cele 29,78 de mlrd. leva taxe necolectate în perioada 2013-2016. Suma este menționată în raportul de auditare a Agenției Naționale a Veniturilor (NAP) realizată de Curtea de Conturi.
Valoarea sumelor ce urmează a fi prescrise reprezintă 50% din bugetul național. Curtea de Conturi a încercat să ascundă aceasta informație și a scos de pe pagina sa internet datele respective pe motiv că este vorbă și de date personale. La cererea unor organizații nonguvernamentale și a opoziției în urmă unor verificări au fost publicate din nou datele care nu conțin elemente personale.
### Vezi și... ### Raportarea voluntară a veniturilor - mai eficientă în combaterea evaziunii
Până la 2016 Agenția Veniturilor a prescris taxe neplătite în valoare de 10 miliarde leva – peste 5 miliarde euro. La baza deciziei a stat un amendament la Legea taxelor de stat care a introdus prescrierea automată a datoriilor la stat mai vechi de 10 ani.
La începutul anului 2017 datoriile către fisc se cifrează la aproape 30 de miliarde leva. 32% sunt considerate necolectabile iar 53% - greu colectabile. 54% din suma totală reprezintă dobânzi.
Cea mai mare parte din datorii sunt făcute de a.z. firme fantomă transferate unor șomeri, persoane sărace sau decedate fără moștenitori. De fapt în 92% din cazuri este vorbă de fraude fiscale sau de a.z. furt de TVA.
### Vezi și... ### A fost arestat pentru corupție un miliardar bulgar cu afaceri și în Republica Moldova
În martie 2018 organizația civică „Boeț” (Luptătorul) a anunțat că numai TVA-ul necolectat depășește 16 miliarde leva (aprox. 8 miliarde euro). Fiscul a refuzat sa ofere informația suplimentară cerută de acest ONG, dar mai târziu a fost obligat printr-o hotărâre a Tribunalului administrativ Vidin să răspundă întrebărilor.
Directorul executiv al Agenției Veniturilor, dna Galia Dimitrova, a declarat că în ultimii trei ani la o creștere a PIB cu 18% valoarea taxelor colectate a crescut cu 33%. Colectarea de TVA în 2017 este de 4 ori mai bună fața de 2011. Introducerea unui nou sistem de verificare face imposibil transferul unor companii cu datorii la fisc.
Fraudele fiscale reprezintă o problemă nu numai pentru Bulgaria dar și pentru Uniunea europeană. Pierderile în toate țările membre de pe urmă acestora depășesc 150 de miliarde euro pe an.