Bulgaria se află în competiția cu Turcia pentru amplasarea celei mai mari investiție în Europa de Sud-est a concernului „Volkswagen”. Atuurile Sofiei sunt salariile mai mici, respectarea legislației europene și stabilitatea politică.
Your browser doesn’t support HTML5
„Bulgaria și-a îmbunătățit oferta către concernul „Volkswagen”și speră că va câștiga competiția cu Turcia pentru amplasarea uzinei de automobile”, a anunțat ex-președintele Rosen Plevneliev, care conduce grupul bulgar de negociatori.
El a spus că cheltuielile de producție vor fi mai mici în Bulgaria decât în Turcia. În favoarea variantei bulgare sunt factori precum respectarea drepturilor sindicale și a normelor europene de protecția muncii și a mediului.
„Suntem pe linia dreaptă finală. Cursa va continua până când una din cele două țări va semna contractul cu „Volkswagen”. Alegerea Bulgariei va întări pozițiile Uniunii Europene și a Germaniei în Balcani”, a spus Plevneliev.
El a avertizat că eventuala alegere a Turciei, țara cu multe probleme, va reprezenta „un semnal foarte rău către toți oamenii cu gândire democratică din Balcani”.
„Vom pierde iluzia că drepturile omului contează, nu banii unui dictator”, a mai spus ex-președintele, care întreabă cine va garanta investiția germană dacă relațiile turco-germane intră într-o criză de genul celei din 2016.
Publicația germană „Franckfurter Algemeine Zeitung” constată că Plevneliev nu mai joacă un rol atât de important în politica bulgară așa că își poate permite să vorbească într-un mod direct spre deosebire de primul ministru Boiko Borisov, care este foarte atent în comentariile sale la adresa președintelui turc Regep Tayyp Erdogan.
Legat de aceasta, analistul Mihael Martens amintește de temerile Sofiei ca Erdogan ar putea deschide frontiera cu Bulgaria pentru miile de migranți ilegali aflați în țara sa.
Martens constată că bătalia pentru cea mai mare investiție germană în Balcani pare decisă în favoarea Turciei, însă Bulgaria nu renunță. Decizia finală va fi una economică ci nu politică.
Mulți investitori străini în Bulgaria se tem că o eventuală investiție a concernului german va atrage cadrele cu înalta calificare și va ridica cheltuielile cu forța de muncă.
Premierul Borisov a declarat că dacă nu reușește cu „Volkswagen”, Bulgaria are șanse reale de a atrage producători auto din Coreea de sud sau Japonia.
Au loc tratative cu KIA și cu Hundai. Cea de a doua companie va putea investi 1,5 miliarde într-o uzină pentru baterii cu mare putere destinate automobilelor electrice.
O posibilă investiție japoneză a fost discutată în cadrul unei întâlniri a premierului Borisov cu ministrul de externe Taro Kono.