Bulgaria: se pregătește un guvern dictat de algoritmii Facebook?

Omul de afaceri Plamen Nikolov, candidat la funcția de premier al noului guvern de la Sofia, Bulgaria, 30 iulie 2021.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Sofia:un showman încearcă să formeze un guvern

Votul de investire a guvernului pe mandatul partidului ITN (Există un astfel de popor) va avea loc cel mai probabil în cursul săptămânii. Un posibil eșec va avea drept rezultat noi alegeri anticipate, cel mai probabil concomitent cu cele prezidențiale.

Showman-ul de televiziune și lider al ITN Slavi Trifonov își încearcă norocul politic refuzând, cu numai 65 din totalul de 240 de deputați, nu numai coalizarea cu partidele zise ale protestului anti-Borisov și cu PSB (GERB și partidul turc sunt exluse din plecare) dar și semnarea unor documente de colaborare parlamentară. Trifonov a dezvăluit numele candidatului său la postul de prim ministru – omul de afaceri Plamen Nikolov, abia la ceremonia înmânării mandatului.

Numele miniștrilor vor fi cunoscute de către partidele de care depinde soarta guvernului în următoarele zile în cadrul unor consultări. Lista guvernului însă va rămâne neschimbată chiar dacă celelalte trei partide care trebui să voteze guvernul nu sunt de acord cu unii candidați.

În aceste condiții o reacție pozitivă la adresa ITN a venit numai din partea socialiștilor - cu 36 de deputați dar și ei au cerut garanții în scris pentru politica guvernului. Președinta partidului Kornelia Ninova a văzut o coincidență de 90% între prioritățile ambelor formațiuni.

Bulgaria democrată și coaliția INI care au împreună 47 de voturi văd însă o asemănare îngrijorătoare între concentrare de putere în mâinile showman-ului Trifonov și cea din perioada guvernării lui Boiko Borisov. Cele mai importante decizii sunt luate de Trifonov și de cățiva angajați ai săi - scenariști din „Show-ul lui Slavi” care au devenit între timp vicepreședinți ai ITN.

Numele candidaților la postul de prim ministru au fost schimbate peste noapte în funcție de algoritmii Facebook iar liderii partidelor de la care se așteaptă sprijin parlamentar, au fost excluși din acest proces.

Co-președintele Bulgariei democrate, unul din partidele „de protest”, Hristo Ivanov a avertizat că partidul nu se teme de noi alegeri anticipate. Maria Capon din INI, o altă alianță născută din protestele anti-Borisov, a mers mai departe avertizând că mult mai scumpe pentru țara decât anticipatele vor putea fi deciziile unui guvern incompetent.

Cele două partide ca și socialiștii cer drept garanție semnarea unor acorduri legate de programul de guvernare.

Fostul premier Boris Borisov este entuziasmat de haosul din tabăra fostei opoziții și a promis că cei 63 de deputați ai partidului său GERB vor părăsi sala Parlamentului la votul de investire, reducând în acest mod numărul voturilor cu care va putea fi instalat guvernul ITN. Totodată, l-a îndemnat pe Trifonov să premia funcția de premier și responsabilitatea pentru viitorul guvern.