În Bulgaria, autoritățile au reluat ancheta în cazul otrăvirii în 2015 a omului de afaceri Emilian Ghebrev, deținătorul unei fabrici de armament. Cercetările s-au reluat după ce portalul de investigații online Belingcat a stabilit că un presupus agent rus implicat în atacul cu Noviciok din martie 2018 în orașul englez Salisbury a fost de mai multe ori și în Bulgaria, în perioada otrăvirii lui Ghebrev. Omul de afaceri a acordat un interviu serviciului bulgar al Europei Libere:
„Tentativa de asasinare a producătorului bulgar de armament Emilian Ghebrev face parte dintr-un atac de proporții, în spatele căruia se întrevăd interesele unei forțe străine, dar și cele ale anumitor persoane din Bulgaria.”
Așa explică omul de afaceri evenimentele din ultimii patru ani în care familia și afacerile sale au fost supuse unor puternice presiuni din partea guvernului și a procuraturii (bulgare). Ghebrev consideră că s-a urmărit destabilizarea și schimbarea jucătorilor mari în industria bulgară de armament.
### Vezi și... ### Lupte interne? Incompetență? Distracție? Ce se întîmplă cu spionii Rusiei?„Numai amestecul din afară nu poate face mare lucru. Puteți lovi cu lancea în zidul unei fortărețe, dar dacă cineva nu intră înăuntru cu sabia în mână, nu se va întâmpla nimic. Sprijinul extern este foarte important, dar fără participanți din interior un atac nu poate reuși.”
„Cu cât mai mult analizez cele întâmplate până acum, cu riscul de a suna urât și violent, consider că este vorbă de o represiune bine gândită, consecventă, de un război împotriva firmei pe care o conduc, împotriva persoanei mele și a industriei militare bulgare”.
Chiar dacă evită să menționeze într-un mod direct Rusia, Ghebrev nu neagă că toate datele arată că Moscova este implicată în atacul împotriva sa. Ultima confirmare a acestei ipoteze este informația că Serghei Fedotov (sub acest nume este cunoscut cel de al treilea prezumptiv participant la tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salsbury) s-a aflat la Sofia în ziua în care a fost otrăvit Ghebrev. „Nu este o coincidență, ci o coordonare de interese, cea ce este și mai grav. Eu nu am întâlnit oameni care să nu înțeleagă situația. Au fost anunțate informații despre vizitele unor persoane pe teritoriul țării noastre care se înscriu în evenimentele din aprilie 2015 (atunci a avut loc tentativa de otrăvire a lui Ghebrev, a fiului său și a unui manager al companiei sale). Presiunile în spațiul public au provocat inițial o falsă activitate, după care a urmat și o adevărată activizare a serviciilor speciale care au reluat anchetarea tentativei de asasinare după luni de pasivitate.”
### Vezi și... ### „Noviciok”-ul maiorului Petrenko sau cum trăiesc victimele experiențelor sovietice asupra oamenilorCu puțin timp înainte de a acorda interviul său pentru Europa Liberă, Ghebrev a fost chemat să depună mărturii la poliția din Sofia care nu s-a interesat de el luni de zile după otrăvire. Ghebrev consideră că reluarea anchetei se datorează în primul rând presiunilor britanice care au la bază prezumptiva conexiune între otrăvirea sa și cea a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în martie 2018.
„Este o ofensă (la adresa Bulgariei). În cazul Skripal - un cetățean străin atacat într-o țară străină, și această țară se ridică în apărarea acestuia, pe de o parte. În cazul meu – britanicii au trecut peste frontiere ca să mă apere. Când o țară dorește un lucru – ea acționează, când nu dorește – iată cazul meu din 2015, și suntem acum în 2019. Patru ani în care nu s-a realizat nimic.”
La întrebarea dacă crede că cei care au comandat otrăvirea sa vor fi cunoscuți, Ghebrev a răspuns că există suficiente urme, dar pentru rezultate este nevoie de voința autorităților bulgare, care până acum a lipsit, după el - într-un mod categoric.