Vot istoric în Bundestag-ul german: Egalitatea conjugală legiferată

Presa germană LGBT salută votul din Bundestag (Foto: „Männer”)

Cancelara Angela Merkel a votat împotriva „căsătoriei pentru toţi”.

Parlamentul federal german a votat astăzi pentru egalitate conjugală. 393 de deputați au votat pentru legea care permite căsătoria persoanelor de acelaşi sex [a se vedea aici textul legii], 226 au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut, a anunţat preşedintele Bundestag-ului.

Anunţul a fost urmat de aplauzele deputaţilor care de ani de zile au încercat să pună punct discriminării unei categorii de persoane. Astfel, Germania devine cea de 14-a ţară europeană în care homosexualii şi lesbienele se pot căsători legal şi vor avea drepturi egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale. Între altele, se vor bucura de aceleaşi facilităţi fiscale şi vor avea dreptul de a adopta copii.

Şefa guvernului german, creştin-democrata Angela Merkel, a votat împotriva legii. Ea şi-a justificat votul prin faptul că Legea fundamentală ar considera căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie.

În ultimele zile mai mulţi jurişti germani au interpretat articolul 6 din Constituţia germană dintr-o cu totul altă perspectivă. Articolul respectiv nu defineşte familia ca o uniune exclusivă între un bărbat şi o femeie. Jurişti conservatori, în schimb, apropiaţi tradiţionaliştilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză – CSU), chiar au susţinut că articolul respectiva va trebui modificat, încercînd, astfel, să furnizeze argumente taberei care încerca să blocheze sau să amîne votul din Bundestag.

Într-o scurtă alocuţiune, nelipsită de ironii la adresa creştin-democraţilor reticenţi, social-democratul Thomas Oppermann a spus:

„Mă bucur că de luni şi partenerul nostru de coaliţie este de părere, că problema [căsătoriilor] este o decizie de conştiinţă”.

Oppermann a făcut o aluzie la declaraţia cancelarei (într-o discuţie, organizată de revista „Brigitte”), care a spus, luni, că deputaţii să se decidă în această problemă aşa cum le dictează conştiinţa.

În numele tradiţionaliştilor conservatori a luat cuvîntul în cadrul şedinţei a Bundestag-ului şi Gerda Hasselfeld (din partea CSU - bavarez).

Într-un ton grav ea a invocat argumentele dintr-un catalog care de azi înainte aparţine trecutului.

Un dublu atac a lansat Erika Steinbach, fosta preşedintă a Uniunii Izgoniţilor germani din estul Europei (BdV), care la începutul acestui an a demisionat din Uniunea Creştin-Democrată şi care şi-a manifestat deschis simpatiile pentru partidul naţional-autoritar de dreapta, eurosceptic şi islamofob, Alternativa pentru Germania (AfD).

Steinbach a spus că Angela Merkel şi nu Partidul Social-Democrat a deschis calea pentru „votarea pripită” de astăzi din Bundestag. Steinbach a insinuat că Merkel a pus totul la cale din raţiuni electorale.

Uniunea lesbienelor şi homosexualilor din Germania (LSVD) a salutat decizia Bundestag-ului. Într-un comunicat se spune: „Este o zi istorică! Nu numai pentru lesbiene şi homosexuali, ci şi pentru o societate mai dreaptă şi mai democratică”.